/ iStock/Getty Images
Русия, заедно с Турция и Китай, е „природно бедствие“, което заплашва Запада, воден от САЩ. Това пише турският вестник "Сабах", съобщава БГНЕС.

Според автора натискът, упражняван от политическия курс на Турция, наподобява цунами. Политиката на Китай пък била сравнима с изменението на климата, а тази на Русия – с ураган.

НАТО: ЕС не може да замести алианса, европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство



Авторът отбелязва, че новите стратегически отношения между Москва, Анкара и Пекин отново превърнали Русия в притегателен център. Страната продължава да разширява зоната си на влияние в Северна Африка. В същото време тя изгражда отношения със страни, които се считат за най-близките съюзници на САЩ, като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Германия и Франция.

Изданието подчертава, че Турция служи като "стоманено ядро" в мюсюлманските райони на Северна Африка, Близкия Изток, Балканите, Кавказ, Централна и Южна Азия. Според автора в момента страната се възприема като един от „оказващите най-голямо влияние полюси на нововъзникващата глобална система“.

Директорът на „Дойче Веле“: ЕС трябва да се погрижи за Западните Балкани, иначе ще го направят Русия и Китай


„Истинският кошмар” за САЩ е Китай, който причинява реални „климатични промени” в глобалната геополитика. САЩ трябва да спечелят Русия и Турция, за да се противопоставят на икономическата война с Поднебесната империя. Но според автора тази възможност е само хипотетична и далеч от шанса да бъде реализирана на практика.
БГНЕС