С военни почести изпратиха телата на четиримата военни, убити в Афганистан
С военни почести изпратиха телата на четиримата военни, убити в Афганистан / снимки: БГНЕС, Reuters

Военни почести бяха отдадени на четиримата военнослужещи, убити в петък в Афганистан, преди ковчезите им да бъдат качени в самолета за Франция, предаде Франс прес. Сред убитите френски военни е и българинът - сержант Свилен Симеонов.

Церемонията по сбогуване с четиримата военни започна при много строги мерки за сигурност в 13 часа местно време (8,30 часа) на военното летище на Кабул. На нея присъстваха Лонге, командирът на силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън и генерал Оливие дьо Бавеншов, началник на генералния щаб на ИСАФ. На церемонията присъстваха и около 700 военни от силите на ИСАФ.

Четирите ковчега бяха покрити със знамето на Франция. Пред всеки от тях войник държеше червена възглавничка, върху която беше поставена снимката на всяка една от жертвите, пише БТА.

"Загинахте заради коварството на страхливец. Врагът не се поколеба да прибегне до най-ужасяващите измами. Вашата мисия беше символична - да живеете заедно с афганистанските военни, да ги обучавате, а не да се защитавате от тях", заяви на
церемонията генерал Дьо Бавеншов. "Вие загинахте за една справедлива кауза, за правото и свободата. Терорът няма да накара Франция да се откаже от тази кауза", допълни той. После беше изсвирена и изпята Марсилезата, а след това ковчезите бяха закарани до самолета на министъра, затрупан от наваления в Кабул сняг.

Ковчезите бяха натоварени в самолета с мотокар, докато министърът на отбраната Лонге се ръкуваше с присъстващите на церемонията свещеници. После той също се качи в самолета, съпроводен от членовете на делегацията му.

В събота Лонге се срещна с президента на Афганистан Хамид Карзай, както и с министрите на вътрешните работи и на отбраната на Афганистан и с генерал Алън. Те обсъдиха сигурността на френските военни, обучаващи афганистанските си колеги и тяхната защита от нападения от внедрени в афганистанската армия бунтовници. За три седмици шест френски военни станаха жертва на куршумите на афганистански войници, които те обучаваха.

С военни почести изпратиха телата на четиримата военни убити в Афганистан
netinfo

След срещата афганистанският президент посочи в комюнике от няколко абзаца, без да споменава никъде думата "талибан", че „нападението срещу френските сили от афганистански войник не е израз на гняв от афганистанския народ. Това е изолиран и единичен акт", предаде Франс прес. Преди ден Жерар Лонге заяви, че убиецът е "талибан, внедрен от дълго време", както научил от генерал Назар, командир на трета бригада на афганистанската национална армия, към която принадлежал стрелецът.

Карзай поднесе съболезнованията си на френския народ след срещата с Лонге, съобщава Асошиейтед прес. Според канцеларията му френският министър на отбраната изглеждал готов да подпише дългосрочно партньорство за пребиваване на френски сили в Афганистан. Афганистанското правителство очаква споразумението да бъде подписано идната седмица, казал говорител на външното министерство. Според Ройтерс Париж иска гаранции за сигурността на своите войници в Афганистан, за да се избегне предсрочно изтегляне на своя контингент преди крайния срок през 2014 г.

Френското външно министерство съобщи, че Лонге ще предаде на Саркози доклад за визитата си в Кабул, след което президентът ще реши дали Франция ще продължи мисията си в ИСАФ.

В съобщение до медиите френското посолство в България изрази съжалението си за гибелта на четиримата военнослужещи. Френското посолство е изразило своите съболезнования и подкрепа на семейството на сержант Симеонов в България, с което е в непрекъснат контакт. Военна церемония в памет на сержант Симеонов, както и на другите загинали военнослужещи, ще се състои в присъствие на семейството следващата седмица във Франция. Датата и мястото на церемонията ще бъдат съобщени своевременно.

В петък афганистански войник стреля срещу група френски войници, от които е бил обучаван. Той се възползвал от това, че инструкторите провеждали физическа подготовка в базата и не били въоръжени, нито с бронирани жилетки, за да ги простреля. Oсвен тримата френски военни, смъртта си намери и сержант Свилен Симеонов. Българинът е на служба от 2002 година във втори полк на Чуждестранния легион, от инженерните войски разквартирувани в Сен-Кристол.

Убиецът се оказа на 21 години и внедрен в армията талибански бунтовник. По неговите думи, той е нападнал базата след като видял видеозапис с американски войници, уриниращи върху трупове на афганистанци. По думите му той "нямал никакъв пряк контакт с талибаните, но и не ги мразел".