Руското външно министерство извика българския посланик в Москва, предаде новинарската агенция РИА Новости.

Москва изрази протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София, се казва в съобщение на руското ведомство.   

Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

„На 25 септември в руското външно министерство беше извикан посланикът на България Атанас Кръстин, пред когото беше изразен остър протест във връзка с експулсирането от България под измислен предлог, по кощунствен и обиден начин на настоятеля и на двама служители на Руската православна църква в София“, се казва в съобщение на руското МВнР.

В петък ДАНС експулсира руснак и двама беларуси. Със заповед на председателя на агенцията са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на чуждите граждани. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси, съобщиха от службите.

Скандалът около Руската църква се разраства, с цветя и свещи хората поискаха да отвори врати

Това предизвика властите в Москва да затворят храма, който се намира в централната част на София. "Старата руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

В неделя пред църквата имаше голям протест. В понеделник Патриарх Неофит лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, допълниха от Светия синод.

В същото време от правителството съобщиха, че премиерът Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата „Св. Николай Мирликийски”. В разговор с негови представители той заяви готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо.