/ iStock/Getty Images
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е осуетила атентат, планиран от клетка на джихадистката групировка "Ислямска държава" в нестабилната руска република Дагестан в Кавказ, и по случая има четирима задържани, предаде Франс прес.

Според АФП, която се позовава на комюнике ФСС, членовете на групата смятали да взривят бомба близо до административна сграда на силите на реда, след което да извършат въоръжено нападение срещу служители на вътрешното министерство в дагестанската столица Махачкала.
В комюникето си службата уточнява, че в скривалище са били открити огнестрелни и хладни оръжия, голямо количество боеприпаси и взривно устройство, а също че е иззела мобилни телефони, съдържащи "кореспонденция с координатори, намиращи се в чужбина".

Арестувани са четирима членове на международната терористична групировка "Ислямска държава", допълва тя.

Позовавайки се на източник от регионалните правоохранителни органи, ТАСС посочва, че задържаните членове на спящата клетка са готвели терористичен акт или нападение срещу служители на полицията на Нова година. Според източника те се снабдили с оръжие, но съвсем конкретен план нямали. Искали да взривят самоделно взривно устройство или да нападнат полицаи и дори обсъждали нападение с ножове, ако не успеят с друго оръжие. Задържаните били на възраст между 25 и 28 години и до момента не били попадали в полезрението на органите на реда. ТАСС отбелязва, че засега не разполага с официално потвърждение на тази информация.

Арестите са извършени след атака срещу силите на реда в съседната на Дагестан руска република Чечения на 17 декември, при която бяха убити двама нападатели.

През октомври в престрелка при антитерористична операция в чеченската столица Грозни бяха убити най-малко шестима души, включително двама от силите на реда.

През 90-те години на миналия век и първото десетилетие на новия руски Кавказ беше разтърсен от две кръвопролитни войни между федералните сили и чеченски сепаратистки бунтовници, които постепенно се ислямизираха и разпространиха дейността си и в други републики в района, а през юни 2015 г. се заклеха във вярност към ИД, припомня АФП.

Макар влиянието на джихадистката групировка да остава ограничено, властите в Чечения, Дагестан, а понякога и в съседна Ингушетия, периодично стават обект на атаки.
БТА