/ iStock/Getty Images
Банковите сметки на американската медия бяха замразени
Руски съдебни пристави влязоха в офиса в столицата Москва на финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода", за да уведомят медията за започнало срещу нея съдебно производство за неплатени глоби, предаде Асошиейтед прес.

Само САЩ и Чехия бяха включени в одобрения списък на неприятелските държави в Русия

Радио "Свобода" осъди тази стъпка като сериозна ескалация на кампанията на руските власти за нейното изгонване от страната. "Радио "Свобода" ще продължи да се бори с тези отчаяни опити от страна на Кремъл да се цензурират неудобни истини", каза неговият директор Джейми Флай и добави:

"Няма да ни заглушат гласа с тези груби методи и няма да изоставим руските си слушатели". Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода" обяви още днес, цитирано от Ройтерс, че банковите му сметки в Москва са били замразени.

ЕС не подготвя нови санкции срещу Русия засега

Съединените щати изразиха дълбоко безпокойство от това съобщение. Говорителката на Държавния департамент Джалинда Портър определи решението като поредния опит на руските власти да потиснат независимите медии и да лишат населението на страната от достъп до обективни новини.

Миналата година руският регулаторен орган "Роскомнадзор" разпореди медиите, категоризирани като "чуждестранни агенти", включително Радио "Свободна Европа", да добавят дълго обяснение към новините, постовете в социални мрежи и аудиовизуалните материали, уточняващо, че съдържанието им е било създадено от медия "изпълняваща функциите на чуждестранен агент", припомня Асошиейтед прес.

Мерките, прилагани към неправителствени организации и медии, които получават финансиране от чужбина, са силно критикувани от защитниците на свободата на словото, защото понятието "чуждестранен агент" носи силно негативна конотация в Русия.

Борел предупреди ЕС да се подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия

"Роскомнадзор" е открил 520 производства за нарушения срещу Радио "Свободна Европа", които може да доведат до глоби на обща стойност, еквивалентна на 2,4 милиона долара.

Медията е поискала от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да разпореди на Русия да се въздържи от прилагането на глобите, докато трибуналът в Страсбург не се произнесе по решенията на "Роскомнадзор", които според радиото нарушават Европейската харта за правата на човека.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди засилващия се натиск в Русия върху Радио "Свобода" като проява на слабост от страна на властите.
БТА