Руски депутати искат скъсване на дипломатическите отношения с Естония
Руски депутати искат скъсване на дипломатическите отношения с Естония / netinfo

Русия трябва да реагира без истерия, но да предприеме сериозни стъпки спрямо Естония във връзка с демонтирането на паметника на съветския воин в Талин. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е в Норвегия за срещата на Съвета НАТО-Русия, даде ИТАР-ТАСС.

Тези стъпки трябва да покажат истинското отношение на Русия към събитието, добави той, без да уточни бъдещите действия на Москва спрямо Талин.

Горната камара на парламента в Русия гласува единодушно предложение до президента Владимир Путин да прекъсне дипломатическите отношения с Естония, предаде Ройтерс. Стига гаври с мъртвите, с паметника на загиналите във Втората световна война, заяви председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов, цитиран от РИА Новости. Той предложи камарата да приеме специална декларация във връзка с "демонтирането и поругаването на паметника на освободителите в Талин".

Сенаторите посрещнаха тези думи с ръкопляскания и единодушно подкрепиха Миронов. В текста, който ще бъде подготвен от външнополитическия комитет на камарата, на президента Путин ще бъде предложено да скъса дипломатическите отношения с Естония, уточнява РИА Новости.

Естонското правителство съобщи по-рано днес, че през нощта паметникът на съветския воин в Талин е демонтиран. Един от гражданите, протестирали срещу демонтирането на монумента, почина от раните си след сблъсъци с полицията тази нощ.

Загиналият е рускоезичен жител на Естония, споменат само с малкото си име - Дмитрий. Според полицията той е бил ранен с нож. Очевидци обаче твърдят, че полицаи са го пребили с палките си. После, потънал в кръв, Дмитрий бил прикован с белезници към уличен стълб, както и други демонстранти. Той изгубил съзнание и вече не се свестил, предаде ИТАР-ТАСС.

Пострадали са още 44 граждани, а 300 са арестувани, информира правителството. Ранени са и 13 полицаи, един от тях е в болница. Във връзка с изострената обстановка след безредиците кметството на Талин забрани продажбата на спиртни напитки в града до 2 май.

Естонската полиция изпраща в Талин подкрепления, които ще останат в столицата толкова, колкото изисква обстановката, увери началникът на полицията Райво Аег.

Събитията в Естония ще имат сериозни последици за отношенията на страната с Русия, каза руският външен министър Сергей Лавров.

За неопределено време са преустановени дейностите по препогребването на останките на съветските воини, загинали при освобождаването на Талин от хитлеристка окупация през 1944 г. Това съобщи днес на пресконференция военният министър на Естония Яак Аавиксо.