Руската армия обгради украински граничен пост в Крим
Руската армия обгради украински граничен пост в Крим / БГНЕС

Най-малко 20 души в униформи на руския Черноморски флот, въоръжени с автомати, обградиха украински граничен пост близо до пристанищния град Севастопол в Автономна република Крим, предаде Ройтерс.

Репортер на агенцията е видял, че украинските граничари с каски и екипировка за борба с безредиците са се затворили в граничния пост. Металната врата е затворена, а металните щитове за борба с безредиците са сложени на прозорците за защита. "Тук сме, за да няма повторение на Майдана", заяви пред Ройтерс военнослужещ, идентифицирал се като офицер от Черноморския флот на Русия. Той визираше Площада на независимостта в Киев, люлка на народното въстание, при което беше свален украинският президент Виктор Янукович, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Присъствието на военните изглежда потвърждава съобщението на украинската гранична служба, че руски войници са блокирали украински граничари в района на Балаклава, отбелязва агенцията. Руският Черноморски флот има база в Севастопол, но Москва отрича нейните сили да участват в бързо променящата се ситуация в Крим. По-рано днес въоръжени мъже поеха контрола над две летища. Русия уверява, че спазва споразумението за движението на нейните военни в Крим.