Русия предложи на САЩ съвместни въздушни удари в Сирия
Русия предложи на САЩ съвместни въздушни удари в Сирия / БГНЕС

Русия предлага на САЩ от 25 май да започнат съвместни въздушни удари в Сирия, обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

По думите му предложението се отнася за съвместни действия по въздуха срещу отряди на Фронта "Ан Нусра" и други въоръжени групи, които не участват в примирието, а също срещу групи и кервани с оръжие и боеприпаси, които прекосяват незаконно сирийско-турската граница.

Обама към Путин: Нужен е синхрон между САЩ и Русия за Сирия

Няма да се нанасят въздушни удари по граждански обекти и населени места, подчерта Шойгу на заседание на руското министерство на отбраната.

Той уточни, че тези мерки ще бъдат предприети със съгласието на правителството в Дамаск, но отбеляза, че Русия си запазва правото едностранно да нанася удари по "международни терористични организации и незаконни въоръжени формирования", които не участват в режима на прекратяване на огъня.

Американски сенатор подкрепи Башар Асад по време на визита в Сирия

Русия вече е започнала да съгласува със САЩ съвместните операции срещу терористите в Сирия, добави Шойгу.

Споразумението за прекратяване на враждебните действия в Сирия влезе в сила на 27 февруари. Той не обхваща групировките "Ислямска държава" и Фронт "Ан Нусра", както и други групи, обявени за терористични с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Източник: БТА