Обама към Путин: Нужен е синхрон между САЩ и Русия за Сирия
Обама към Путин: Нужен е синхрон между САЩ и Русия за Сирия / Guliver/Getty Images

Положението в Сирия започва да се влошава по-бързо и страната не може да постигне напредък, ако липсва синхрон между САЩ и Русия в действията им. Това е казал Барак Обама на руския президент Владимир Путин в телефонния им разговор в понеделник, разкри самият американски президент в интервю за Си Би Ес днес.

Тази ситуация не в интерес на никого от нас, подчерта Обама в интервюто, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Ако САЩ и Русия не действат в синхрон за постигането на политически промени в тази страна, ще се върнем към положението там отпреди три-четири седмици. Това не е в интерес на никого от нас, предупреди Обама.

Путин и Обама обсъдиха сирийския конфликт

Русия "твърдо държи на запазването на структурите на сирийската държава и САЩ на теория също не възразяват на това", каза Обама. Единственият сирийски проблем, по който според него Вашингтон и Москва продължават да са в разногласие, е съдбата на сирийския президент Башар Асад. САЩ настояват той да напусне властта, а Русия заявява, че решение по този въпрос може да се вземе само от Асад и сирийския народ, напомни Обама.

Президентите на САЩ и Русия са се договорили да подобрят координацията си по Сирия, включително между своите разузнавания и министерства на отбраната. Пресслужбата на Кремъл съобщи, че Обама и Путин са обсъдили ситуацията в Сирия и са потвърдили ангажимента да съдействат за укрепване на инициираното от САЩ и Русия прекратяване на огъня в тази страна, както и осигуряването на хуманитарен достъп до нуждаещи се райони.

Русия заплаши със сила сирийските групировки, които нарушават примирието

Путин е подчертал необходимостта умерената опозиция да се разграничи възможно най-скоро от "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", както и да се затвори границата на Сирия с Турция, откъдето продължават да проникват екстремисти.

Източник: БТА