Русия заплаши със сила сирийските групировки, които нарушават примирието
Русия заплаши със сила сирийските групировки, които нарушават примирието / БГНЕС

САЩ отхвърлиха призива на Москва за спешна среща за нарушенията на продължаващото три седмици примирие в Сирия и заявиха, че техните опасения вече се разглеждат в конструктивен дух, предаде Ройтерс.

"Ние видяхме медийните съобщения за някакви руски притеснения по въпроса за нарушенията на примирието. Който прави такива изявления, изглежда не е информиран добре, защото тези въпроси вече се обсъждат и продължават да се обсъждат в конструктивен дух", каза в Женева американски представител, цитиран Ройтерс.

По-рано днес Русия предупреди, че е готова от утре да започне едностранно да употребява сила против въоръжените формирования, които системно нарушават примирието в Сирия, ако не получи отговор от САЩ на своите предложения за контрол над режима за прекратяване на огъня. Това съобщи началникът на главното оперативно управление на руския генщаб Сергей Рудской, цитиран от ТАСС, Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той напомни, че Русия е изпратила предложенията на 25 февруари, а на 5 март е предала на САЩ компромисен вариант на споразумение за контрол по спазването на примирието.

Русия може за часове да увеличи военното си присъствие в Сирия

Русия е готова в най-скоро време да завърши работата над предложения документ, включително да приеме американска делегация в Москва или да участва в среща на всяко приемливо за двете страни място, посочи генералът. При липса на реакция от САЩ на тези предложения обаче Русия ще започне от 22 март едностранно да прилага правилата, предвидени от споразумението, подчерта той.

Ал Кайда започва офанзива в Сирия, откъдето се изтеглят руските войски

"Военна сила ще се използва само след получаване на достоверни доказателства за системно нарушаване от военните формирования на задълженията, поети в рамките на реализацията на руско-американската декларация за прекратяване на военните действия в Сирия от 22 февруари т.г. Няма да се използва военна сила срещу формирования, които спазват примирието, а също и срещу мирното население и срещу граждански обекти", добави Рудской.

Москва: Руското изтегляне от Сирия няма да отслаби Башар Асад

Друг руски генерал заяви през уикенда, че по-нататъшно закъснение в координирането на правилата и контрола по спазването на примирието води до граждански жертви. Според него само в Алепо от нарушения на екстремистите са загинали 67 души след началото на примирието.

Източник: БТА