Ал Кайда започва офанзива в Сирия, откъдето се изтеглят руските войски
Ал Кайда започва офанзива в Сирия, откъдето се изтеглят руските войски / БГНЕС

Джихадистите от Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда, ще започнат в близките 48 часа офанзива в Сирия, откъдето Русия - съюзник на режима, изтегля войските си, предаде Франс прес, като се позова на ислямистки командир.

"Ясно е, че Русия претърпя поражение, и до 48 часа Фронтът "Ан Нусра" ще започне офанзива в Сирия", заяви по Скайп за АФП командир от тази групировка.

Русия изтегля военната си техника от Сирия

В резултат на започналите на 30 септември руски въздушни удари в Сирия съюзената с други ислямистки групировки Ал Кайда изгуби множество райони в западната провинция Латакия и голяма част от северната провинция Алепо.

"Ние не сме се ангажирали" с влязлото в сила на 27 февруари примирие в Сирия, постигнато по инициатива на САЩ и Русия, напомни пожелалият анонимност командир на сирийския клон на Ал Кайда.

"Руснаците се изтеглиха, защото подкрепяха режима, но той се оказа неспособен да задържи завладените територии", увери той.

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия

"Ако не бяха руските въздушни удари, сега щяхме да сме в град Латакия", отбеляза цитираният командир на Фронта "Ан Нусра".

Провинция Латакия е обитавана предимно от алауити - последователи на разновидност на шиитския ислям, към която принадлежи сирийският президент. Родът на Асад е произхожда от Латакия.

Според представителя на Фронта Ан Нусра "руснаците няма да правят повече жертви за този режим, който на практика се е сринал".

Путин нареди изтеглянето на руски военни от Сирия

Руски бомбардировачи започнаха да се изтеглят от Сирия днес след вчерашното изненадващо изявление на президента Владимир Путин, че повечето руски войски ще напуснат Сирия.

Руската авиация ще продължи да нанася удари по "терористични цели", заяви обаче руски военен представител в Сирия, цитиран от БТА.

Русия ще продължи въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия