Русия изтегля военната техника от Сирия
85145
Русия изтегля военната техника от Сирия
Русия изтегля военната техника от Сирия
  • Русия изтегля военната техника от Сирия
  • Русия изтегля военната техника от Сирия

Русия започна изтеглянето на военните си части от Сирия. Решението, което влиза в сила днес, стана факт след среща в Кремъл между президента Владимир Путин, министърът на отбраната Сергей Шойгу и министърът на външните работи и Сергей Лавров. След като се запозна с представен от тях анализ на руското военно и дипломатическо участие в кризата в близкоизточната държава, президентът обяви решението си за прекратяване на участието на руските военни части в Сирия.

Путин обяви, че поставената преди половин година задача пред руското военно министерство в Сирия е изпълнена.

Путин нареди изтеглянето на руски военни от Сирия

„Смятам, че задачите като цяло са изпълнени, затова нареждам на министъра да започне изтеглянето на основната част от военния контингент от Сирия", заяви руският президент.

Според Путин решението ще бъде добър сигнал за всички участници в конфликта в Сирия и ще повиши нивото на доверие в политическия процес по спазването на започналото примирие.

Как Путин изненада всички

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков съобщи, че двете военни руски бази в Сирия ще останат и ще продължат да действат като изпълняват функции по наблюдение:

„Руското военно летище Хмеймим в провинция Латакия и военноморската база в Тартус ще останат. По заповед на президента ще бъде осигурена пълната сигурност на тези обекти по въздух, суша и море. Те ще изпълняват функции по наблюдение на спазването на условията по примирието в Сирия".

Сирийският държавен глава Башар Асад разпространи изявление, в което съобщава, че е постигнал съгласие с руския си колега за изтеглянето.

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия

Основната сирийска опозиция приветства решението на Владимир Путин.

"Ако прилагането на оттеглянето е сериозно, то ще се отрази позитивно на преговорите", заяви говорителят на организацията Салим ал Муслат.

Русия започна въздушни удари в Сирия през септември 2015 година и успя да помогне на правителствените сили да си върнат редица важни позиции.

Как Русия се включи във войната в Сирия

На заседанието при президента Путин в понеделник вечерта министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва, че от началото на операцията са били унищожени над 2000 бойци, включително 17 командири, дошли от Русия да се сражават в Сирия.

„Руската група на бойната авиация е унищожила над 209 обекта за добив и преработка на петрол, както и повече от 2000 цистерни. Освободихме над 400 населени места и повече от 10 000 кв. км територия с подкрепата на руската авиация. Постигнахме съществен прелом в борбата с тероризма".