Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия
Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия / БГНЕС, архив

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие с "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и "другите терористични групировки, свързани с тях", след като съюзникът й Русия съобщи, че ще започне военно изтегляне, предаде Ройтерс.

Сирийското военно командване разпространи изявление, в което посочва, че въоръжените сили ще се бият със същата решимост, както и преди, в координация с "приятелите и съюзниците", докато сигурността и стабилността не бъдат възстановени "върху всеки сантиметър от националната територия".

Армията на Дамаск допълни, че решението за намаляване на руското военно присъствие е естествен ход и е взето съвместно от военните ръководства на двете страни "след спирането на бойните операции на някои от фронтовете" в Сирия.

Путин нареди изтеглянето на руски военни от Сирия

Изтеглянето на силите на Руската федерация може да окаже положително въздействие върху ситуацията в Сирия при осъществяването на процеса по предаване на властта там. Това заяви британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от ТАСС.

"Предприетата от Русия стъпка може да се окаже положителна, ако стане част от задължения за осъществяване от самите сирийци на процес за предаване на политическата власт и възобновяване на усилията за прекратяване на бойните действия", подчерта Хамънд в своята страница в социалната мрежа Туитър.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН са се отнесли позитивно към решението на Русия да започне изтеглянето на основната част от своите сили от Сирия, заяви председателстващият съвета, анголският дипломат Исмаел Гаспар Мартинс.

"Всички го приехме позитивно. Това стана възможно благодарение на доброто сътрудничество между САЩ и Русия", каза той. Той посочи, че благодарение на предприетата стъпка конфликтът в Сирия може да поеме "по друг път".

Министрите на външните работи на Австралия и Иран приветстваха руското решение на съвместна пресконференция в Канбера.

"На този етап приветстваме това решение, което, надяваме се, ще означава, че Русия е убедена, че режимът на спиране на огъня в зоната на сирийския конфликт ще се запази", каза австралийският дипломат номер едно Джули Бишъп.

Иранският министър Мохамад Джавад Зариф определи руското решение като "позитивен сигнал", както и като свидетелство, че "Русия не смята, че за поддържането на режима на прекратяване на огъня непременно трябва да се използва сила".

Сирийският министър на информацията Омран Ахед аз Зуби каза, че Русия "изпълнява задълженията си по политическата и военна координация между висшето ръководство на Руската федерация и Сирийската арабска република", а решението на Москва е било изцяло съгласувано с Дамаск. Той потвърди, че "бойните операции срещу терористите в Сирия ще продължат с цялата си сериозност и непреклонност".

Източник: БТА