Руският президент Владимир Путин, който е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, награди с ордени и медали 17 военни, включително една жена, участвали в "антитерористичната операция" в Сирия, съобщи ТАСС.

Държавният глава даде оценка "отличен" на руските пилоти и заяви, че върху стратегическата и тактическата авиация е била най-голямата тежест при изпълнението на най-сложните и опасни задачи в Сирия. Той отново заяви, че задачата на Русия в Сирия е била борбата с тероризма, за да не се допусне разпространението му на територията на Русия.

Москва: Руското изтегляне от Сирия няма да отслаби Башар Асад

Путин припомни, че от самото начало Русия е заявила, че няма намерение да се въвлича във вътрешносирийския конфликт и че намирането на окончателно решение за бъдещето на страната е в ръцете на самите сирийци."Борбата с международния тероризъм е справедлива и правилна, това е борба с враговете на цивилизацията, с онези, които носят варварство и насилие, опитват се да ликвидират великите хуманистични ценности, на които се крепи светът", каза руският президент и изрази убеждение, че Русия "прояви своето безспорно лидерство, воля и отговорност".

Изненадващият ход на Путин

Според руския лидер Русия е създала с действията си в Сирия условия за мирен процес и е открила пътя към мира. Той посочи че борбата с тероризма в Сирия ще продължи и че Русия ще продължи да наблюдава спазването на примирието.

Путин съобщи, че руските системи за ПВО С-400, които остават в Сирия, ще дежурят постоянно и ще се прицелват срещу всеки, който застрашава военните от РФ. Той каза също, че Русия ще е в състояние да увеличи военното си присъствие в Сирия, ако е необходимо, само за няколко часа.

Путин нареди изтеглянето на руски военни от Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Руският президент каза, че военната операция е струвала около 33 милиарда рубли (около 482 милиона долара). Той посочи, че решението за частично изтегляне от Сирия е било съгласувано с Башар Асад, когото похвали за "конструктивната му позиция, сдържаност, искрен стремеж към мир и готовност за диалог и компромис".

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия

Владимир Путин определи руската военна операция като "по-добра тренировка за руските сили от военно учение", предаде Ройтерс.

Източник: БТА