Русия опроверга твърденията, че горивото за АЕЦ Бушехр е готово за изпращане
Русия опроверга твърденията, че горивото за АЕЦ Бушехр е готово за изпращане / netinfo

Руски официален източник опроверга твърденията на иранския министър на външните работи Манушер Мотаки, че пратката с гориво, която страната им трябва да достави за атомната електроцентрала в Бушехр, е готова за изпращане, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Представител на руската делегация за откриващото се утре във Виена заседание на Общото събрание на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отбеляза, че горивото е готово и складирано още от няколко години. Все още не е извършена обаче процедурата по запечатването на пратката от международни експерти, която е важен етап от подготовката за транспортиране, обясни той.

АЕЦ "Бушехр" е в процес на изграждане. Строителството е поверено на руски компании.

Русия многократно отложи въвеждането в експлоатация на първата иранска ядрена централа, като се аргументира със забавяния в плащанията от страна на Ислямската република, отбелязва Ройтерс. Техеран отрича да има каквито и да били финансови проблеми.

Много наблюдатели смятат, че Русия протака, защото няма пълно доверие на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и се опасява от ответна реакция на Запада, ако достави ядрено гориво за АЕЦ "Бушехр".

Според актуалните руски прогнози реакторът в централата може да бъде въведен в експлоатация догодина. За да стане това възможно, е необходимо горивото да бъде доставено шест месеца по-рано.