Русия е причината за отказа на Украйна от споразумението с ЕС, призна Микола Азаров
Русия е причината за отказа на Украйна от споразумението с ЕС, призна Микола Азаров / БГНЕС

Русия е причината за решението на Украйна да се откаже от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, призна украинският премиер Микола Азаров, цитиран от АФП. По думите му Русия е предложила да бъде отложено подписването, което трябваше да стане тази седмица във Вилнюс, и вместо това да започнат преговори между Москва и Киев.

Пред репортери в украинската столица Азаров съобщи, че през декември неговата страна ще започне преговори с Русия за създаване на "пътна карта" за възобновяване на двустранните отношения, добавя Ройтерс, цитирана от БТА. Той подчерта, че Киев не е приключил разговорите с Москва за отпускане на нов руски кредит.

Според Азаров Украйна не иска да се превръща в "бойно поле" между ЕС и Русия, която иска да включи Украйна в митнически съюз от бивши съветски републики. Микола Азаров обяви още, че президентът Виктор Янукович ще присъства на срещата на върха с ЕС в четвъртък и петък, за да обсъди възможността за тристранни преговори с участието на Русия по икономическите проблеми на Украйна, предаде Ройтерс.

Междувременно говорителката на молдовското правителство Лилиан Вицу съобщи, че на срещата на върха на програмата "Източно партньорство" във Вилнюс Молдова и ЕС ще парафират двустранното споразумение за асоцииране на Кишинев към Съюза, предаде ИТАР-ТАСС. По думите й молдовската делегация ще бъде оглавявана от премиера Юрие Лянка и в състава й ще бъдат външният министър Наталия Герман, вицепремиерът и министър на икономиката Валериу Лазар, представители на вътрешното министерство и на други молдовски ведомства.

В столицата на Литва молдовската делегация ще парафира и текста на споразумението с ЕС за създавана на зона за свободна търговия. Правителството на Молдова смята, че неопределената ситуация около Украйна на пречи на отношенията между Кишинев и Брюксел. "С уважение се отнасяме към решението на Украйна да спре подготовката за споразумението за нейното асоцииране с ЕС. Но ние направихме своя избор и той остава непроменен - това е моделът на европейската интеграция като приоритетен модел на развитие", каза премиерът Лянка пред ИТАР-ТАСС.

Агенцията подчертава, че според последни анкети в молдовското общество има поравно привърженици на споразумението с ЕС и на влизането на Молдова в Митническия съюз, ръководен от Москва. Този месец в Молдова имаше многохилядни митинги за и против евроинтеграцията.