/ iStock/Getty Images
Пет дрона бяха свалени, а други четири бяха заглушени със средства за радиоелектронна борба и не достигнаха целите си в град Джанкой на полуостров Крим, написа в канала си в "Телеграм" назначеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс.

При атаката няма жертви, но са счупени прозорци на три жилищни сгради и на два автомобила в Джанкой, информира Аксьонов.

Той съобщи още, че един неексплодирал дрон е бил открит в частен имот в Джанкой, което е наложило евакуацията на 50 местни жители в център за временно настаняване.
Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим път достоверността на информацията.

Междувременно три пожара избухнаха в руския град Шебекино, в Белгородска област, след нов обстрел от страна на Украйна - в района на пазара, в частен имот и в района на зърнен склад. Това съобщи в канала си в Телеграм губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС.

"Шебекинският окръг е под обстрел. Според предварителни данни няма пострадали. Въоръжените сили на Украйна обстрелват търговските площи на пазара в центъра на град Шебекино. От пряко попадение на снаряди има три пожара: в района на пазара, в частен имот и в района на зърнения склад", написа Гладков.

Обстрелът от страна на украинските сили срещу руската Белгородска област продължи и през изминалата нощ, след като двама души бяха убити при обстрела предишната нощ, а хиляди деца от района бяха евакуирани далеч от границата, каза още губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

"Изминалата нощ беше доста неспокойна", написа губернаторът в канала си в Телеграм и допълни, че Шебекинският и Волоконовският окръг са понесли големи щети от артилерийския обстрел през изминалата нощ.

Повече от 4000 души са били евакуирани в центрове за временно настаняване в областта, която на юг и запад граничи с Украйна, допълни Градков.

Губернаторът е съпроводил вчера близо 600 деца, евакуирани от Шебекинския и Грайворонския окръг в градовете Ярославъл и Калуга. "Децата от Шебекино много се тревожат за родния си град", каза Гладков и добави: "Когато поисках да си тръгна, те ме спряха и започнаха разтревожено да ми задават въпроси".

Граничният град Шебекино, с около 40 000 жители, както и други населени места в Белгородска област напоследък станаха обект на непрестанни украински атаки. Гладков каза пред руски медии, че областта сега живее в "условията на фактическа война".

По думите му село Муром също се намира под обстрел. Там има пряко попадение в празна частна къща, чиито собственици по-рано са напуснали селото. В Нова Таволжанка снаряд е повредил покрива на четириетажна сграда, чиито жители също са я напуснали. Повредени са местният културен дом и централния площад.

"Спасителните служби работят на терен", допълни Гладков, цитиран от Ройтерс.

Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.
Алексей Маргоевски/БТА