Руският президент Владимир Путин заяви, че най-голямото досега нападение с дронове срещу Москва е опит да се сплаши и провокира Русия и че противовъздушната отбрана около столицата ще бъде засилена, предаде Ройтерс.

Русия съобщи, че осем дрона са били насочени към жилищни райони в Москва и Московска област - с население от над 21 милиона души - в ранните часове днес, но са били свалени или отклонени със специални електронни заглушители.

Путин определи нападението, което доведе 15-месечната война в Украйна до сърцето на Русия, като терористичен отговор, дошъл след като Русия нанесе удар по украинското военно разузнаване преди няколко дни.

Украйна, каза Путин, е избрала пътя на опитите за "сплашване на Русия, руските граждани с атаките срещу жилищни сгради". "Това е явен признак на терористична дейност", подчерта той.

Противовъздушната отбрана около Москва, която като столица на най-голямата ядрена сила в света вече е защитена от обширна система за ранно предупреждение, ще бъде засилена, каза руският президент.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк отрече Киев да е участвал пряко в нападението срещу Москва, но каза, че Украйна с удоволствие наблюдава събитията и прогнозира, че предстоят още такива.

Размяна на атаки с дронове между Киев и Москва

Има малко признаци на мир в една от най-смъртоносните войни в Европа след Втората световна война, а Москва многократно предупреждава, че Западът ескалира войната, като снабдява Киев с толкова много оръжия, отбелязва Ройтерс.

Москва е атакувана 

През последните седмици атаките с дронове дълбоко в руска територия се засилиха, като по-рано този месец бяха извършени нападения срещу петролопроводи. Атакуван беше и самият Кремъл. Киев отрече да има нещо общо, но в. "Ню Йорк таймс" написа, че според американското разузнаване украинските власти носят отговорност за дроновете, прелетели над Червения площад.  

Отломки от безпилотни летателни апарати удариха някои от най-престижните райони на Москва като Ленинския проспект (грандиозен булевард, придобил съвременния си облик по времето на Йосиф Сталин), както и западната част на столицата, където са разположени резиденциите на руския елит, включително и тази на Путин.  

Жители на Северозападна Москва заявиха, че са чули силни взривове около 2:00 и 3:00 ч., след което се усетили миризма на петрол. 
Кметът Сергей Собянин заяви, че двама души са били ранени при нападението, като единият от тях е бил хоспитализиран. 
Не се съобщава за загинали.

Русия във война

Досега Путин държеше войната надалеч от Москва, където животът продължаваше да тече сравнително нормално, въпреки настъпилия най-голям разрив във връзките между Русия и Запада от кубинската ракетна криза от 1962 г. насам.  

През октомври Русия започна да атакува украинската столица с рояци от ирански дронове, чието производство излиза евтино. Оттогава те са широкоизползвани от руската армия при редовните въздушни удари из цяла Украйна.  

Руската държавна телевизия днес отрази атаките с дронове в спокоен тон. 

Прокурори съобщиха, че инцидентите са станали в западния московски район Одинцовски, недалеч от резиденцията на Путин в Ново Огарьово. Това е един от най-скъпите московски квартали и там живее държавният елит.

Ежедневието на много московчани продължи по обичайния си начин, белязано от фатализма, с който са известни.

В днешния топъл пролетен ден жителите на руската столица можеха да бъдат видени да си правят селфита пред Болшой театър, да си почиват по кафенетата или да пазаруват в добре заредените магазини за луксозни стоки.

Руски депутати предупредиха, че вероятно ще има още нападения срещу Москва и че това налага разширяване на правомощията на армията и службите за сигурност.
"Украинските саботажии терористични атаки само ще се увеличават", заяви Александър Хинщайн от "Единна Русия". 
"Трябва радикално засилване на отбраната и на мерките за сигурност, особено тези за противодействие на дронове. И най-после трябва да приемем необходимите закони", заключи Хинщайн.
Светослав Тенчев, Николай Велев/БТА