/ iStock/Getty Images
Руската еднокомпонентна ваксина срещу Ковид-19 "Спутник Лайт" ще се появи през февруари тази година, съобщиха ТАСС и Ройтерс, като се позовават на публикация в Туитър на ваксината "Спутник V".

"Ще пуснем еднокомпонентна ваксина през февруари - нарекохме я "Спутник лайт", съобщиха създателите на ваксината от Центъра "Гамалея".

Руският фонд за преки инвестиции съобщи по-рано, че финансира клинични изследвания на ваксината "Спутник лайт", която да бъде ефективно временно решение за много страни по света. Тази ваксина в една доза ще дава различни нива на защита, до 85 на сто при определена група хора.

Фирма от Турция спазари да произвежда 1 млн. дози годишно от руската ваксина

Според директора на фонда Кирил Дмитриев във ведомството вече забелязват значително търсене на ваксината от чуждестранни правителства.

Имунитетът след прием на "лайт ваксината" се формира в продължение на три седмици и ще се запазва за период от 3-4 месеца
, поясни директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинсбург.

В началото на месеца бе съобщено, че започват клинични изпитания на редуцираната в една доза ваксина върху 150 души в Москва и Санкт Петербург.

Основната цел на препарата е да намали броя на смъртните случаи от новата коронавирусна инфекция в страните, където смъртността е много висока. В Русия ще се прилага традиционната имунизация с две дози от ваксината "Спутник V", отбелязва ТАСС.
БТА