/ Thinkstockphotos
Твърдението беше изнесено в разследване на CNN
ФБР на САЩ е получило миналото лято данни, че руски тайни служби са се опитвали да използват без тяхно знание съветници и помощници на Доналд Тръмп с цел да се внедрят в предизборния щаб на републиканския кандидат. Това съобщи в петък телевизия Си Ен Ен, като се позова на неназовани представители на САЩ, предаде ТАСС.

ФБР наблюдавало съветник на Тръмп заради Русия?

Според Си Ен Ен "новата информация" в поредното й предаване на тази тема "допълва очертаващата се картина как руснаците са се опитвали да влияят върху предизборната кампания в САЩ от 2016 г. не само чрез хакване на имейли и пропаганда, но и като се внедряват в тесния кръг от най-приближените до Тръмп лица".

Телевизията назовава сред тези неволни "помагачи" на руските служби Картър Пейдж, работил кратко време като съветник на Тръмп. Източниците на Си Ен Ен допускат, че самият Пейдж не е подозирал кой точно се опитва да го използва и с каква цел.

Отдел на ФБР ще разследва руска намеса в американските избори

На 19 април в."Ню Йорк таймс" информира, че ФБР е започнало по-интензивно да разследва твърденията за връзки между Русия и Доналд Тръмп след посещението на Картър Пейдж в Москва през юли 2016 г., където американецът говори пред висшето Руско училище за икономика.

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" помести статия, според която ФБР още миналото лято е получило съдебно разрешение да подслушва Пейдж, работил тогава в щаба на Тръмп.
 
US конгресмен: Няма доказателства предизборният щаб на Тръмп да е сътрудничил с Русия
 
Според съдията Пейдж "е можело да действа като агент на друга държава, в случая Русия". Самият Пейдж заяви, че тази информация буди тревога и потвърждава подозренията му за "неправомерно и политически мотивирано следене", на което го подлагат властите.

Тръмп: Твърденията за руска намеса са измислени от демократите

По-рано този месец сайтът "Бъзфийд" съобщи, че през 2013 г. Пейдж е разговарял с руския гражданин Виктор Подобни, срещу когото по-късно в САЩ са били повдигнати обвинения, че е действал като нерегистриран чуждестранен агент. Пейдж потвърди, че е имал контакти с Подобни, без обаче да знае, че той може да е чужд агент.

Същевременно Пейдж заяви, че не му е предоставял никакви секретни данни.
БТА