/ Guliver/Getty Images
Миналото лято ФБР е получило заповед от таен американски съд да наблюдава комуникациите на Картър Пейдж, по онова време съветник на Доналд Тръмп, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на в. "Вашингтон пост". Съдебната заповед била издадена, защото властите вярвали, че Пейдж е действал като руски агент, твърди изданието.
 
Картър Пейдж бе съветник по външната политика на Тръмп. Заповедта била издадена от таен съд, създаден по силата на Закона за наблюдение на външното разузнаване. Съдиите в този съд дават разрешения за следене, ако смятат, че обектът на това следене е агент на чужда сила. За Пейдж била издадена 90-дневна заповед. Тя била удължена най-малко един път.
 
Отдел на ФБР ще разследва руска намеса в американските избори

Пейдж е сред съветниците на Тръмп, които са проучвани внимателно сега, когато ФБР и комисии в Конгреса проверяват дали кандидат-президентската кампания на Тръмп е имала нещо общо с руската намеса в изборите миналата година. Тръмп отрича. Според в. "Вашингтон пост" заповедта, касаеща Пейдж, била издадена въз основа на убеждението, че той е замесен в разузнавателни дейности в полза на Русия.
 
В искането за издаване на такава заповед били включени контакти на Пейдж с агент на руското разузнаване през 2013 г. Тези контакти са били описани и в съдебни документи, касаещи дело срещу трима мъже, обвинени във връзка с руска шпионска мрежа. Според съдебните документи Пейдж е предоставил на един от мъжете документи, свързани с енергийната индустрия. Той не е бил обвинен по случая.
 
US конгресмен: Няма доказателства предизборният щаб на Тръмп да е сътрудничил с Русия

Засега ФБР не е коментирало информацията на "Вашингтон пост". Пейдж, който отрича да е имал неуместни връзки с Русия, заяви пред АП, че е доволен, че съдебната заповед е излязла светло и разкритикува администрацията на Барак Обама, че се е опитвала да потуши гласа на дисиденти, които не са подкрепяли изцяло нейната външна политика.
 

Guliver/Getty Images


Пейдж бе малко известен инвестиционен банкер, когато Тръмп обяви миналата година, че той става член на екипа му по външната политика. Сътрудници на Тръмп настояват, че президентът няма отношения с Пейдж и не е имал никакви контакти с него по време на кампанията
 
Връзките на Пейдж с Русия започнаха да привличат внимание по време на кампанията, след като той посети Москва през юли 2016 г., за да произнесе реч в Новото училище по икономика. Белият дом каза, че това пътуване е било частно, но училището упомена ролята му в кампанията на Тръмп, за да рекламира лекцията му.
 
Тръмп: Твърденията за руска намеса са измислени от демократите

В речта си Пейдж е бил критичен към САЩ, като е казал, че Вашингтон лицемерно се е фокусирал върху идеи като демократизация, неравенство, корупция и промяна на режима.
 
Няколко дни по-късно Пейдж говори с руския посланик в САЩ по време на проява извън официалната програма на националния конгрес на републиканците. След пътуването на Пейдж до Русия кампанията на Тръмп започнала да се дистанцира от него и до есента той както изглежда бил прекъснал връзките си с нея.
 
Зетят на Тръмп ще отговаря пред разследващи предполагаема руска намеса в изборите в САЩ

Смята се, че Пейдж е бил привлечен към кампанията на Тръмп от Сам Кловис, кадър на Републиканската партия в щата Айова, а днес висш съветник в министерството на земеделието.
 
В писмо до сенатската комисия по разузнаването Пейдж пише миналия месец, че е бил редовен посетител на Тръмп тауър в Ню Йорк, където бе централата на кампанията на Тръмп. Колеги на Пейдж от предизборната кампания обаче твърдят, че са имали ограничени контакти с него.
 
Пейдж, бивш инвестиционен банкер в Мерил линч, работил в московския офис на банката за три години, сега ръководи фирмата Глобал енърджи кепитъл. Компанията се е фокусирала върху енергийния отрасъл в нововъзникващи пазарни икономики. Според сайта й Пейдж е давал съвети за транзакции на Газпром и РАО "ЕЕС Русия", които са руски компании.
БТА