Руският преговарящ в Г-20 Светлана Лукаш заяви пред журналисти в индийската столица Делхи днес, че съвместната декларация на лидерите от Г-20 е "балансирана" и Москва я привества, предаде ДПА.

В консенсусната декларация, приета от Г-20, не се осъжда изрично опустошителната война на Русия срещу Украйна, какъвто бе случаят по време на изданието на този форум миналата година, отбелязва световната агенция. Вместо това лидерите се позоваха на резолюцията на ООН, касаеща Украйна, и, в общи линии, изтъкнаха нуждата от зачитаните на териториалните граници, допълва Ройтерс.

Лукаш призна, че е имало "много трудни преговори" за изказа по отношение на Украйна. Тя каза, че в крайна сметка страните от организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и други партньори са допринесли за формулировката на "балансираната" декларация.

Сунак пристигна в Индия за участие в срещата на върха на Г-20

Тя посочи и други спорни теми, в които влизат климатичните промени и преходът към нисковъглеродни енергийни системи.

Накрая се е стигнало до консенсус между държавите да действат единно "в интерес на мира, сигурността и разрешаването на конфликтите по целия свят", посочи Лукаш. 
Иво Тасев/БТА