Очаква се президентът на Китай Си Дзинпин да не присъства на срещата на върха на Г-20 в Индия следващата седмица и вместо него ще бъде изпратен премиерът Ли Цян, заяви високопоставен служител на ЕС пред АФП.

"Последната ми информация беше, че Си не възнамерява да пътува, а вместо него министър-председателят ще участва на Г-20", каза служителят.

Си и индийският министър-председател Нарендра Моди проведоха разговори на четири очи на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка миналата седмица, но напрежението между азиатските гиганти остава високо.

Обявиха кога Путин ще посети Китай, за да се срещне със Си Дзинпин

На 29 август Индия отправи към Китай "остър протест", след като официална карта, публикувана от Пекин, изглежда предявява претенции към голяма територия в Хималаите, върху която Делхи твърди, че притежава суверенитет.

Европейските официални лица се надяват, че срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи ще бъде възможност да се лобира пред сили като Индия и Китай да се споразумеят за по-силни критики към другия член на БРИКС - Русия, след нахлуването и́ в Украйна. 
БГНЕС