/ БГНЕС
Владимир Путин ще посети Китай, като по този начин ще излезе частично от международната изолация, в която беше поставен заради международната заповед за арест, издадена срещу него от Международния наказателен съд в Хага.

Руският президент е "приел поканата" на Си Дзинпин да участва в срещата на върха на китайската инициатива "Един пояс, един път" през октомври, съобщава "Блумбърг".

Кремъл вече е започнал подготовка за първото пътуване на неговия ръководител от март миналата година.

„Телеграф“: Китай доставя на Русия хеликоптери, дронове и материали за оръжия

Путин неотдавна присъства на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка във виртуален формат, а на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Индия през септември, той ще бъде представен от външния си министър Сергей Лавров.

Посещението му в Турция също беше отменено, а на 8 септември Реджеп Тайип Ердоган ще отиде в Русия за нов опит да съживи сделката за зърно, от която Путин се оттегли през юли, блокирайки износа на украинско зърно за Близкия изток и Африка.

Въпреки че Делхи и Анкара не се придържат към системата на Международния трибунал и поради това, за разлика от Южна Африка, не са длъжни да предадат международно издирвано лице на Хага, анонимни руски правителствени източници заявиха, че Путин "не вярва " и оттук нататък ще пътува само до страни, които могат да му гарантират пълна безопасност не само от евентуален арест, но и от евентуални улични протести, бойкот на международните събеседници или неудобни въпроси от страна на журналистите.

Последното посещение на Путин в чужбина беше в Беларус през декември миналата година.

Подадената му ръка от Си Дзинпин - ако недискретността се окаже официално потвърдена - е важен сигнал от страна на Китай, който по този начин решава не само да стои на "равна дистанция", но и да заобиколи Русия и нейната завоевателна война.

Каква ще бъде цената, която ще бъде платена на Путин, предстои да разберем: междувременно официалният картографски институт на Пекин публикува географски карти, в които се споменава остров Болшой Усурийски в пограничната река Амур - в миналото признат от китайците като част от Съветския съюз, като територия на Китайската народна република.

През 2008 г. половината от спорния остров беше отстъпен от Москва на Пекин в сделка, която по онова време беше представена като дипломатически триумф за Путин, но изглежда, че "приятелството за цял живот" със Си Дзинпин може да включва териториални жертви.

Въпрос на време е да се разбере дали самият Китай е готов да повиши нивото на конфронтация със Запада и по-специално със Съединените щати, които обявиха отпускането на нов пакет военна помощ за Киев: ракети, артилерийски боеприпаси, оборудване за разминиране и линейки на обща стойност 250 млн. долара.

Новини за нова помощ, вече включена в плана за 2024 г., постъпват и от други западни и източни столици, което е индикация, че малцина разчитат на бързо дипломатическо решение
БГНЕС