Руски и китайски военни кораби провеждат съвместни морски патрули в Тихия океан, включващи тренировки по спасяване и учения за противодействие на въздушни удари, съобщиха от Министерството на отбраната в Москва.

Видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция ТАСС, показва девет големи кораба, които плават в ромбоидна формация, а членовете на екипажа са нащрек на палубата.

Ученията включват също отработване на "попълване на запасите от гориво на корабите и прехвърляне на товари в движение", заявиха от министерството на отбраната, като добавиха, че съвместният флот от кораби е изминал повече от 6400 морски мили от началото на ученията.

"В момента отряд от кораби на ВМС на Русия и ВМС на Народноосвободителната армия на Китай НОАК действат във водите на Източнокитайско море", заяви министерството.

"През този период моряците на двете страни проведоха учения за борба с подводници, отблъснаха въздушен удар на мним враг, проведоха тренировки за спасяване в морето и усъвършенстваха уменията за излитане и кацане на хеликоптери на палубите на военните кораби", се казва в изявлението.

Москва и Пекин се сближиха през последните години, тъй като продължителните бойни действия в Украйна влошиха отношенията на Русия със западните правителства.

Говорител на китайското министерство на отбраната заяви в понеделник, че военноморските флотове на двете страни извършват морско патрулиране в западните и северните райони на Тихия океан.

"Тези действия не са насочени към трета страна и не са свързани с настоящата международна и регионална ситуация", добави говорителят.
Китайският министър на отбраната Ли Шанфу посети Русия тази седмица, за да участва в 11-ата Московска конференция по международна сигурност, където призова за по-тясно военно сътрудничество.

През последните месеци Москва и Пекин засилиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната, като през юли извършиха съвместно въздушно патрулиране над Японско и Източнокитайско море.

Проявите на сила предизвикаха безпокойство в региона - патрулирането през юли доведе до изпращането на изтребители от Южна Корея като предпазна мярка.
БГНЕС