/ iStock/Getty Images
Русия изпрати днес в Италия три военно-транспортни самолета Ил-76, които ще доставят в италианската въздушна база "Практика ди Маре" руски военни лекари - вирусолози и епидемиолози, а също и модерно оборудване за диагностика и дезинфекция. Това бе съобщено пред журналисти в министерството на отбраната в Москва, предаде БТА.

Чехия изпраща на Италия около 100 000 предпазни маски и респиратори

Полетите се изпълняват по нареждане на руския президент Владимир Путин с цел подпомагане на Италианската република в борбата с коронавирусната инфекция. Създадена е специална въздушна групировка от 9 машини Ил-76, които ще откарат в Италия общо осем мобилни екипа от лекари и медицински сестри, специални автомобили и друго медицинско оборудване. Русия ще изпрати и около 100 военни специалисти по вирусология и епидемиология.

Румъния затваря границите си

Путин разговаря вчера с италианския премиер Джузепе Конте и потвърди, че Москва е готова да предостави на Рим необходимата помощ - по-специално предпазни консумативи, мобилни комплекси за дезинфекция на площи и превозни средства, медицинско и друго оборудване, също и лекарски екипи за практическо съдействие на италианските медици в най-пострадалите райони, напомня ТАСС.