/ iStock/Getty Images
Самолет Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация излетя с пратка хуманитарна помощ за Китай, съобщиха от пресслужбата на министерството пред ТАСС.

"Самолетът излетя от международното летище Жуковски в 13:33 по московско (12.33 ч. българско) време. Той ще извърши хуманитарен полет до Китайската народна република. На борда му са медицински препарати и лични предпазни средства", съобщиха от руското министерство за извънредни ситуации.

Събирането на хуманитарна помощ от областите Москва, Твер и Воронеж започна на 6 февруари. Помощта за Китай се предоставя от името на президента Владимир Путин и руското правителство.

Вашингтон дава 100 милиона долара за борба с коронавируса

Както по-рано обясни министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, Русия ще изпрати 2 милиона медицински маски в Китай като хуманитарна помощ. Общото тегло на товара ще бъде 23 тона.

Редица държави, включително Русия, евакуираха своите граждани от Хубей. На 5 февруари на летището в Тюменска област пристигнаха 144 души - руснаци, както и граждани на Армения, Беларус, Казахстан и Украйна.
БГНЕС