Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще прикрият страната откъм Запада, а свръхдалекобойни противокорабни системи с подкрепа от роботи ще бранят Арктика и Крим, информират военни експерти, предава БТА.

"Профилът на Европа е в прицела на "Армата" - най-новите руски танкове Т-14, писа в петък "Независимое военное обозрение" (НВО). С безпрецедентна според руски специалисти огнева мощ и защита, калени в боевете в Сирия, машините участваха в мащабните маневри "Запад-2021" и наблюдателят Александър Хроленко им предрече "бойно превъзходство" над конкурентните модели поне до средата на столетието.

Сайтът avia.pro цитира оценки на сп. "Нешънъл интерест", изтъкнало "ключовото отличие" на Т-14: танкът практически гарантира оцеляването на екипажа - може да отрази дори атака с малки крилати ракети, а противотанковите ракетни комплекси "може да се окажат съвсем безполезни" срещу него.

Двайсет танка "Армата" вече са изпратени в бойни поделения. По-рано бе съобщено, че руските войски имат нужда от 2300 бройки, но после правителството заяви, че Т-14 са много по-скъпи от предишните модели, а сайтът от САЩ 19FortyFive ги нарече прекалено скъпи. Според западни оценки от 2019 г. става дума за 3,5 милиона щатски долара или 3 милиона британски лири за единица.

Съобщено бе, че догодина започват серийни доставки на Т-14 за армията, но обемът им не се уточнява. Серийното производство ще поевтини танковете, обещаха индустриалци. Предвижда се в бъдеще да се произвеждат "Армати" с дистанционно управление.

ЕС одобри помощ за сигурността на Украйна в размер на 31 млн. евро

При евентуална война на Запада с Русия мостовете в Полша няма да издържат 70-тонните британски и американски танкове, затова пък руските "Армати", Т-72Б3 и Т-90М с тегло 50 тона лесно ще го сторят, а могат да прекосят Висла и по дъното на реката. Руските танкове са всеядни - движат се и с дизелово гориво, и с бензин, и с керосин за авиацията, а качени на жп платформи, с габаритите си спокойно минават по всички мостове и тунели в Европа, отбелязва НВО.

Танковете "Ейбрамс", каквито Варшава реши да купи от САЩ, могат да станат само удобни мишени за руските "Армати", подхвърли през септември "Вечерняя Москва". Според сайта "ОСН", на базата на "Армата" Русия разработва вече и тежка самоходна артилерийска установка калибър 152 мм с повишена скорострелност.

Медии съобщиха междувременно, че Първа танкова армия от Западния военен окръг на Русия е тествала опитна серия роботизирани САУ "Коалиция СВ" на базата на Т-90 с повишен обсег - до 80 км. Според руски специалисти, тя има много предимства пред аналозите си от страните в НАТО и "може многократно да повиши ударната мощ и ефективността на руската артилерия". Освен това артилерийските снаряди са десетки пъти по-евтини от ракетите на системите за залпов огън, напомни в тази връзка военният експерт Алексей Хлопотов.

Русия: Украйна е струпала половината си армия край Донбас


"Бронираната техника на НАТО в Европа заплашва руската Калининградска област и западните граници на Русия, но Москва ще подсили това стратегическо направление с високоточни противотанкови комплекси "Хризантема-С", способни да поразяват също нисколетящи въздушни цели и бронирани катери, съобщи преди седмица "Известия". "Хризантемите" пробиват бронята на всички чуждестранни танкове със 155-милиметрови ракети", увери военният аналитик Виктор Мураховски.

Високопроходимите машини със скорост до 70 км/ч защитават екипажа дори от оръжия за масово поразяване, снабдени са с оптични, инфрачервени и радарни прицели, държат "на мушка" по две цели едновременно.

Части от Западния военен окръг тестваха през септември и бойни машини за подкрепа на танкове "Терминатор", изпробвани преди това в Сирия. Те следват танковите колони и унищожават опасни за тях цели - гранатометчици, ракетно-артилерийски установки, бронирани коли на противника. Въоръжени са с 30-мм оръдие, картечница, скоростни ракети и автоматични гранатомети. Оръдието с голям ъгъл на вертикално насочване ги прави незаменими при бойни действия в градски условия, защото могат да стрелят по горните етажи на сградите. Такава техника според руски медии няма никоя друга армия в света.

Нови свръхдалекобойни противокорабни "невидими" ракети Х-35, изстрелвани от комплексите "Бал", се очаква да гарантират сигурността на руския Север и на черноморския регион, по-специално на анексирания от Москва полуостров Крим. С тях ще бъде въоръжена най-напред бреговата охрана на Северния и на Черноморския флот, която в сряда ги тества, пишат "Актуалние новости" и други издания.

Украйна поиска от НАТО и САЩ санкции за Русия

Модернизираните Х-35 имат обсег "доста над 300 км", но точните им характеристики се пазят в тайна. Досегашните модели са с далечина на полета от 120 до 260 км. Ракетите летят на крайно малки височини и на практика са незабележими за радарите на противника, според руски специалисти не ги плашат и средствата му за радиоелектронна борба.

Комплексите "Бал" охраняват крайбрежието на Русия с военноморските й бази от 2008 г. Те са високомобилни - при заплаха бързо ще бъдат разсредоточени и маскирани в крайбрежните райони, където е почти невъзможно да бъдат унищожени с превантивен удар. Те могат ефективно да контролират по-голямата част от Черно и от Баренцово море, където напоследък все по-често се отбиват кораби на НАТО. В Арктика алиансът не действа толкова интензивно, но местните руски бази с атомни ракетни подводници се нуждаят от сигурно прикритие, посочват анализатори.

Появата на далекобойни ракети в региона разширява т. нар. зона на ограничен достъп, тя става по-наситена с оръжия и по-опасна за противника. Затова корабите му с ударни оръжия ще трябва да ги изстрелват от по-далечни разстояния, обяснява военният историк Дмитрий Болтенков.

"Военнополитическото ръководство на САЩ ще взема всички възможни, включително силови мерки, за да възпрепятства контрола на Русия върху Северния морски път. Затова Северният флот на Русия трябва да разполага с мобилна групировка кораби от ледови клас, въоръжени по-специално с хиперзвукови противокорабни комплекси", призова на 3 декември в печата Владимир Пуин, доктор на военните науки.

"Съвсем скоро" руската арктическа военна групировка ще получи роботизирани ремотно-евакуационни коли, които ще спомогнат да се гарантира нейната боеспособност, тъй като могат да буксират тежка техника при температури под минус 50 градуса, без екипажът да излиза от кабината. Това заявиха същия ден източници от руското министерство на отбраната и аналитици.

Новите роботи ще ремонтират не само камиони и бронирани коли, но и сложни оръжейни системи като зенитните С-300 и С-400 и ракетните комплекси "Бал" и "Бастион", уточни "Известия".
БТА