/ БГНЕС

Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди войници в източната част на страната, където Киев се сражава с проруските сепаратисти, което увеличава опасенията за ескалация на дългогодишния конфликт.

Миналия месец западните съюзници на Киев започнаха да алармират за ново струпване на руски войски около границите на Украйна и предупредиха за възможна зимна инвазия.

Кремъл отхвърли твърденията и обвини за ескалацията на напрежението Запада, който снабдява Украйна с модерно оръжие, провежда учения в Черно море и прелита с бомбардировачи близо до руските граници.

Украйна поиска от НАТО и САЩ санкции за Русия

"Въоръжените сили на Украйна укрепват военната си мощ, струпват тежка техника и личен състав", заяви пред репортери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Според някои данни броят на украинските войски в зоната на конфликта вече е достигнал 125 000 души", твърди тя, като уточнява, че това представлява половината от армията на Украйна.

Коментарите последваха изявлението на украинското външно министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 войници около Украйна, на Кримския полуостров - който Москва анексира през 2014 г. - и край два източни региона, окупирани от отцепниците.

Киев и западните му съюзници отдавна обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжия в подкрепа на сепаратистите - твърдения, които Москва отрича.

Румен Радев с ново изказване по темата с Крим

Сепаратистите завладяха територии и обявиха създаването на две републики малко след като Русия анексира Крим. През последните седмици Вашингтон рутинно предупреждаваше, че Русия може да се позове на измислена провокация от страна на Украйна като повод за започване на нападение - твърдение, което Кремъл осъди като истерия.

БГНЕС