/ БГНЕС
"Няма никаква драма, въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение с международното право, но както казах на дебата снощи – има реалности в политиката и в момента Крим е руски." Това коментира Румен Радев при закриването на предизборната си кампания в Пловдив.

По-рано през деня Украйна извика българския посланик в страната с искане "българският президент да коригира вчерашното си изявление".

Темата коментира и вицепрезидентът и кандидат за нов мандат Илиана Йотова.
Украйна извика българския посланик заради изказването на Радев за Крим

"Много отдавна ние сме част от онези европейски лидери, като госпожа Меркел, господин Макрон, които твърдят, че отдавна трябва да се възстанови срещата на върха ЕС-Русия, където всички тези теми да бъдат сложени на масата, тъй като санкциите срещу Русия на всеки 6 месеца се препотвърждават. Мнението на много специалисти и лидери в Европа е, че тези срещи трябва да бъдат възстановени. Всичко, което трябва да се реши, е на масата на преговорите“, допълни Йотова.

По време на предизборния дебат между двамата претенденти за президентския пост по БНТ снощи, попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев заяви: На Русия.

Радев Герджиков дебат
БНТ

По този повод днес украинската страна е предала на посланик Костадин Коджабашев позицията на Киев относно "некоректното и неприемливо изявление на президента на България Румен Радев по отношение на Крим."

Дебатът на годината - Радев vs Герджиков

Подчертано е, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.