/ Thinkstock/Getty Images

Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев поради изказването на президента Румен Радев, че Крим е руски.

Дебатът на годината - Радев vs Герджиков

По време на предизборния дебат между двамата претенденти за президентския пост, попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев заяви: На Русия.

Украинската страна е предала на посланик Костадин Коджабашев позицията на Киев относно "некоректното и неприемливо изявление на президента на България Румен Радев по отношение на Крим." Подчертано е, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.

„Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени в резултат на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години оттогава ние нямаме промяна в поведението“, каза Радев.

„Не чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо“, репликира Герджиков. „Крим е руски, какъв да е“, отвърна Радев.


Очакваме българският президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление, се казва в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев е уверил украинската страна в непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа.

От гледна точка на 27-те държави и на институциите на ЕС, Крим е Украйна, коментира темата и говорител на Европейската комисия на пресконференция, цитиран от БТА.

"Няма да коментираме изявлението на президента Радев, но можем да припомним какво е становището на ЕС за Крим - Крим е украинска територия, която беше незаконно анексирана, в нарушение на международното право от страна на Русия, посочи говорителят. Той добави, че тази позиция е много ясна от 2014 г. и оттогава е повтаряна многократно.

БГНЕС/БТА