/ БГНЕС
Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков влязоха в пряк дебат, който се излъчи на живо по БНТ. Това е единственият дебат между двамата кандидати и се проведе преди балотажа в неделя (21 ноември). А целта му бе да обхване важните за обществото теми, в които основна роля играе президентската институция, както и политики, виждания и ценности на кандидатите.

"Кандидатирам се за този пост не защото имам нужда от пост, аз имам собствена кариера, а защото виждам страната в кризи, разединена". Това каза във встъпителните си думи Анастас Герджиков.

"Смятам, че страната може да се обедини и заедно да излезем както от кризата, така и от тежката ситуация, в която се намираме. Мисля, че можем да намерим пътя като чуем двете визии за бъдещето на България", убеден бе Герджиков. Той благодари на опонента си Румен Радев, че е приел дебата, макар и в предпоследния ден от кампанията, както и на всички, които са гласували или ще гласуват за него. 

"Очаквам да обменим мнения за състоянието на страната и как да върви България оттук нататък, какви са ролите, какви са отговорностите, фукциите на държавния глава, на върховния главнокомандващ Въоръжените сили за справяне с кризата и за задаване на стратегически хоризонти за развитието на страната". Това заяви президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев за очакванията си за дебата с кандидата за президент Анастас Герджиков.

♦ Вътрешна политика

enlightenedРезутатите от изборите 2 в 1, съставяне на правителство и очаквания за бъдещ кабинет

"Трябва да имаме редовно правителство", заяви президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев в предизборния дебат.

"Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерена", каза Радев. По думите му, този път партиите на промяната имат политическата инициатива, подходът е обнадеждаващ - правителство, съставено около ясна визия и експертна оценка как да се излезе от кризата. "Да започнат с общо съвещание, общи експертни групи по основни секторни политики, там да търсят сходството", каза Радев, попитан какъв съвет би дал на мандатоносителя, ако е президент отново. По думите му, трябва да се търси компромисът. "Президентът не е архитект на коалиции, той създава условия да протече този дебат по най-добрия начин", каза Радев.

"Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строително, поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет, те разкриха редица порочни схеми, решиха да скочат в партийната политика - това е тяхно право и отговорност", каза Румен Радев. Той заяви, че ако реши да създава партия, ще застане отпред.

"Изборният ми резултат зависи от свободната воля на всеки български гражданин", каза още Румен Радев и допълни: "В Конституцията няма обединител, президентът олицетворява единството на нацията, каза Радев в реплика на Герджиков. Президентът не е политически неутрален, той има право и е длъжен да има мнение и политическа оценка и изявления".

"Бойко Рашков не ми е началник щаб, той е назначен за служебен министър", каза Румен Радев в отговор на коментар на Герджиков.

"Вярвам, че ще има кабинет и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има редовно правителство и работещ парламент". Това заяви от своя страна кандидатът за президент Анастас Герджиков в дебат с действащия държавен глава.

"Алгоритъма, който посочиха всички партии до момента за това да се състави правителство, е същият, който посочих преди месеци, на което някои хора тогава се присмиваха - че можем да се обединим около общите неща и за момент да оставим настрана различията", коментира той.

Герджиков коментира, че не е сигурен, че предишните два опита за съставяне на правителство са били изчерпани всички възможности. 

Той изрази надежда вотът на балотажа да бъде наистина мажоритарен. "Вече няма 23 президентски двойки, а само двама кандидати, струва ми се, че лесно могат хората да се ориентират какъв президент търсят", допълни той.

Попитан дали се припознава в профила на кандидата за президент, подкрепен от ДПС, Анастас Герджиков каза, че е чул, че трябва да бъде обединител на нацията, да бъде стожер на Конституцията, да бъде лице на държавността, да бъде лице на държавата пред света.

"Г-н Радев, не се ли разпознавате и Вие в това описание", попита Герджиков опонента си. Той постави въпрос и защо Радев говори за българите, които помнят. "Би трябвало да бъдете президент на всички български граждани, не само на българите", отбеляза още Герджиков.

Той посочи, че вчера в Софийския университет е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват гласове, а днес са дошли на проверка от Национална служба "Полиция".

enlightenedПромените в Конституцията

По темата, свързана с Конституцията и подготвения от него проект за промени, Румен Радев заяви: "Мога да ви успокоя, че в проекта за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този проект започва от гражданските права, има нужда от разширяване на гражданските права". Досега всички промени в конституцията са касаели предимно съдебната власт, отбеляза Радев и посочи, че проектът не е негов, а е на голям екип от хора, които работят по него, участват част от академичната общност от СУ, неправителствени организации, граждани, експерти, представители на институциите.

Проектът предвижда разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната властта, съдебна реформа. Опасно е да въведем президентска република в държава като нашата с крехка демокрация, е мнението на Анастас Герджиков. По думите му, има възможности да се увеличат правомощията на държавния глава като например по-трудно да се преодолява ветото.

"Трябва да помислим дали изобщо ни трябва промяна на конституцията, президентът има такива правомощия и може да внесе един такъв проект, ако е необходимо", посочи Герджиков. И допълни, че той, вероятно, ще съдържа най-важните и спешни неща, например, свързани със съдебната реформа, макар че четири пъти вече е променян основният закон по този въпрос. Промяна, според него в конституцията, би могла да се направи по отношение върховенството на правото като така може да се ускори съдебната реформа.

"По-плашещо за мен е, че г-н Радев каза на няколко пъти, че има готов проект, но не иска да го покаже преди изборите", каза Анастас Герджиков.

"Би трябвало да покажете проекта, за да видим дали той отменя или изменя конституцията, дали не е свързан с това да променим парламентарната република в президентски режим", обясни Герджиков.

Румен Радев обясни, че не може да си позволи да внася този проект в неустойчив парламент, затова е нямало как да го внесе досега. Той заяви, че очаква създаване на устойчиво парламентарно мнозинство и тогава ще го внесе в парламента.

enlightenedПрокуратура

"Основният проблем на прокуратурата - няма независима институция, която да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем", акцентира Румен Радев.

"Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото - да променим съдебната реформа", заяви Анастас Герджиков. Според него има персонализиране на проблемите с прокуратурата.

enlightenedЦената на живота

"Не трябва да спекулираме с инфлацията, тя се вихри навсякъде по света", заяви Румен Радев в предизборния дебат с Анастас Герджиков по темата за цената на живота. Той добави, че служебното правителство е разширило обхвата на помощите за енергийно бедните в страната.

"Мерките бяха предложени", каза Радев. Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ, ние сме част от единния европейски енергиен пазар, каза той, като добави, че в България има излишък на електричество.

"Така и не чух вашия спасителен план", обърна се Радев към Герджиков.

"През септември при актуализацията на бюджета можехме да осигурим средствата за компенсация на бизнеса", коментира Анастас Герджиков.

"Ако не бяхме забавили плана, можехме и от там да получим средствата, които са ни нужни. Освен това, ако бяхте поискали по-рано нотификация, можехме да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Нито едно от тези три неща не беше направено", заяви Герджиков.

"Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара. Трябваше да осигурим това, което казвате и то в още по-голям мащаб, но навреме", каза той.

Герджиков отбеляза, че бизнесът не е получил компенсация и ако я получи след два месеца, ще е фалирал и няма да му трябва.

enlightenedCOVID-19, пандемията, кризите

Пандемията беше друга тема на сблъсък на мненията, но и двамата кандидат-президенти заявиха, че са ваксинирани и призоваха всички да се ваксинират.

Според Румен Радев зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее, на обществения, на културния живот в страната да могат да функционират. "Другият вариант беше пълен локдаун, това ли предпочитахте. Зелен сертификат - да, не е приятен, но това е свобода на избор", заяви Радев.

Той коментира, че решенията по отношение справяне с пандемията са взети, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява. Радев посочи, че парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците този път имат медикаменти, има 130 млн. лв. допълнително от НЗОК, за първи път се раздават безплатни лекарства. "Да, тежка е кризата, това е много по-тежка вълна", посочи Радев. По думите му това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията и това, което казват всички специалисти, което статистиката показва е, че броят на починалите от COVID е право пропорционален на неваксинираните.

"Достатъчно е да видим колко е броят на починалите, колко са затруднени болниците, за да се убедим, че не сме излезли от кризата и че тя можеше да е много по-лека, ако бяха взети мерки навреме", заяви Анастас Герджиков.

Не подготвихме болниците, не говорихме за щадящи тестове през лятото, посочи той. Защо изведнъж въведохме този зелен сертификат, попита той. Според него зеленият сертификат е бил начин да се принудят хората да се ваксинират. Не обичам нищо, което е направено с принуда, заяви Герджиков.

"Нито е вярно това, че има материали и лекарства, нито е вярно, че са си получили парите", отговори Герджиков на Радев и отбеляза, че сравнява смъртността с период, в който още не е имало ваксини.

♦ Външна политика

enlightenedМигрантски натиск

"България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци. Ние си имаме достатъчно тук, на държавите от първа помощ трябва да се оказва всестранна помощ, защото нашата граница е външна за ЕС", коментира Радев.

"Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те с хора в беда. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там често е замесен и трафик на хора", каза Герджиков.

enlightenedМеси ли се Вашингтон във вътрешната ни политика?

„САЩ не се месят във вътрешните работи на никоя страна. Но те, като една силна държава, имат своите интереси и ги отстояват навсякъде по света. Разбирам това и затова общата ни позиция към отношенията с всички велики сили трябва да бъде проста: да отстояваме нашия национален интерес. Случаят „Магнитски”, „Панама пейпърс” са позор за нас. Трябва сами да решаваме проблемите си”, категоричен бе Герджиков.

„Трябва да отстояваме суверенитета си. Байдън преди време заяви, че нашите проблеми са свързани с корупцията. Имаме много резолюции, приети декларации, но практически ефект няма”, коментира Радев.

enlightenedРепублика Северна Македония

Българската позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС бе следваща тема в предизборния дебат. И Румен Радев, и Анастасов Герджиков отговориха с "не" на въпрос дали трябва да бъде свикан референдум по темата за РСМ.

"Продължават спекулации, че ще допусна компромис с отваряне на вратата за членство на Република Северна Македония /РСМ/ в ЕС преди да сме получили ясни гаранции", каза Румен Радев.

"Гарантирам, че България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре системната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо наследство", добави Радев.

"Трябва да настояваме на спазването на договора с Република Северна Македония, още повече, че има пълен консенсус по тази тема сред политическите сили и обществото. Има рамкова позиция на Народното събрание. И аз съм част от това единодушие, от тази обща позиция", заяви Анастас Герджиков.

"Да се откажем от тази позиция в името на нещо друго, например да се признае българско малцинство в РСМ, или да се разглеждат икономически въпроси, или да кажем, че историческата комисия има само някаква помощна роля - неща, които чух от Вас и от представители на Вашето правителство в момента, ми се струват малко притеснителни", коментира още Герджиков.

enlightenedРусия

"Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС", коментира Радев.

"Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия - в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея", заяви Герджиков.

"Ако в ЕС се създаде мнозинство, което прецени, че проблемите с Русия са разрешени, трябва и България да подкрепи отпадането на санкциите. Трябва да опазим свободата и европейските ценности", заяви Герджиков.

"Във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма", отговори Радев.

♦ Размяна на въпроси

Герджиков попита Радев за комплекс "Марица-Изток" - дали има поет ангажимент със срокове за затваряне?

"По Плана за възстановяване и устойчивост - 2038 г. -2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени", каза Радев, "като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например."

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона?

"Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши", отговори Герджиков. "Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор", коментира Герджиков.

Защо никога не признавате, че грешите, попита Герджиков.

Радев опонира, че това не е вярно. "За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят", заяви Радев.

Как ще обедините мафията с жертвите на мафията, попита Радев.

"Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", заяви Герджиков.

♦ Блиц въпроси

yes И двамата кандидат-президенти обявиха, че най-добрият им съветник е съвестта.

yes Като своя най-голяма грешка, Герджиков определи работохолизма и смесването на работата с личния живот. Радев определи като своя грешка, че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима „Борисов“.

yes Като свое най-силно качество, Радев посочи целеустремеността си, а най-слабо – предоверяването. Герджиков заяви, че най-силното и най-слабото му качество е доверието му в хората. 

yes И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

yes Герджиков заяви, че най-голямото постижение в живота му е намирането на общ език с всички. Според Радев най-голямото му постижение са децата му.

♦ Финални послания

mail Анастас Герджиков:

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи".

mail Румен Радев:

"Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"