/ ThinkStock/Getty Images
Споразумението за отказ от искове, за което няма окончателно решение, стана част от протокола за газово сътрудничество
Русия и Украйна се договориха, че от 1 януари взаимните претенции ще бъдат премахнати и изземването на имущество ще бъде отменено в резултат на решения по съдебни искове, заяви ръководителят на руското Министерство на енергетиката Александър Новак.

Газпром плаща на Украйна 2,9 милиарда долара


Споразумението за отказ от искове, за което няма окончателно решение, стана част от протокола за газово сътрудничество, който Русия и Украйна подписаха на 20 декември. За да продължи транзита, „Газпром“ ще сключи междуоператорско споразумение с оператора на украинската газотранспортна система, а с „Нафтогаз“ споразумение за запазване на мощността при транспортиране.

"Газпром" и "Нафтогаз" подписват петгодишен договор за транзит на газ

Очаква се догодина да бъдат запазени капацитети за транзит на 65 милиарда кубически метра газ, а през 2021-2024 г. – по 40 милиарда кубически метра при установяване на конкурентна тарифа.

Относно уреждането на правните разногласия, „Газпром“ се съгласи да плати на "Нафтогаз" 2,9 милиарда долара по решения, които вече са взети от Стокхолмския арбитраж, а украинското правителство трябва да подпише споразумение с „Газпром“ за премахване на антимонополните претенции в размер на 7,4 млрд. долара.