Запорожка област
Запорожка област / / iStock/Getty Images
Русия нареди евакуацията на семейства с деца и възрастни хора от контролираните от Русия райони близо до фронтовата линия в Южна Украйна заради засиления обстрел от украинска страна.

"През последните няколко дни врагът засили обстрела на населените места в близост до фронтовата линия", написа в социалните мрежи назначеният от Русия ръководител на Запорожка област Евгений Балицки.

"Затова взех решение да евакуирам преди всичко децата и родителите, възрастните хора, инвалидите и пациентите в болниците", написа той.

"Ще има временна евакуация" от 18 места, каза той, включително град Енергодар, където се намира Запорожската атомна електроцентрала.

Руската администрация ще осигури средства за организирано изтегляне от населените места, еднократни плащания, храна и настаняване. Временната евакуация ще бъде в рамките на региона, се казва още в съобщението.

Децата от горните класове ще продължат обучението си, за да завършат учебната година, а тези от малките класове ще имат възможност да се възстановят и да си починат в детски лагери.

Централата - най-голямата в Европа - е държана от Русия от първия ден на конфликта и сега се намира близо до фронтовата линия, което предизвиква международна загриженост.
Украйна подготвя от месеци настъпление срещу руските сили и според някои анализатори атаките и ударите на далечно разстояние зад руските линии през последните дни показват, че то вече е неизбежно.