/ ThinkStock/Getty Images
Москва експулсира американски дипломати в отговор на решението на Вашингтон да отстрани 12 от представителите на Русия в ООН в Ню Йорк.

"На 23 март на ръководителя на американското дипломатическо представителство беше извикан в Министерството на външните работи и му беше връчена нота със списъка на американските дипломати, обявени за "персона нон грата", се казва в изявление на министерството.

Решението е взето в отговор на изгонените от Вашингтон руски дипломати в ООН в Ню Йорк, заяви източникът.

"Американската страна е била категорично уведомена, че всяко враждебно действие от страна на Съединените щати срещу Русия ще бъде посрещнато с решителен и адекватен отговор", се допълва в изявлението.

В началото на март, в условията на открита криза с Русия във връзка с Украйна, Съединените щати изгониха 12 членове на руската дипломатическа мисия в ООН по обвинения в "шпионаж".

"САЩ информираха руската мисия, че започва процес на експулсиране на 12 разузнавачи от руската мисия, които са злоупотребили с привилегиите си за пребиваване в САЩ, като са се ангажирали с шпионски дейности, които са в ущърб на националната ни сигурност", обяви в изявление говорителката на мисията на САЩ в ООН Оливия Далтън.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов осъди това като "враждебен ход" от страна на Съединените щати, като подчерта, че действията са причина за "дълбоко разочарование и абсолютно отхвърляне" в Москва.
БТА