/ БТА
Замир Кабулов, специалният представител на президента на Русия по Афганистан, съобщи днес, че „на най-високо равнище е взето“ решение за премахването на талибаните от списъка с терористични организации.

„Външното министерство, съвместно с Федералната служба за сигурност (ФСС) и редица други руски ведомства привършват правната дейност по процесите на изключване на движението на талибаните от терористичния списък на Русия. Не става дума за желание – принципното решение по този въпрос е вече взето от висшето ръководство на Русия. Но всичките процеси трябва да се извършат в рамките на руското правно пространство“, заяви Кабулов.

Дипломатът отбеляза, че руските власти „са задължени да съблюдават федералните закони“.

„Надявам се, че в близко време ще се обяви приемането на окончателното решение. Това изисква щателна работа на юристите, парламента и другите ведомства, за да може този процес да бъде завършен в установения по закон ред. Това е единственият въпрос“, подчерта специалният представител на руския президент.

По-рано днес директорът на ФСС Александър Бортников е заявил, че Русия завършва работата по изключването на талибаните от списъка си с терористични организации.

Според него Москва вижда „готовността на талибаните да се борят с най-опасното крило на „Ислямска държава“ – „Вилает Хорасан“.

През юли президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия смята движението на талибаните в Афганистан за съюзник в борбата срещу тероризма. Русия постепенно изгражда връзки с талибаните, откакто поеха контрол над централноазиатската държава през август 2021 г., след като водените от САЩ сили се изтеглиха след 20 години война.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА