Режимът на Асад е подготвил авиационни бомби с нервнопаралитичен газ
Режимът на Асад е подготвил авиационни бомби с нервнопаралитичен газ / снимка: Reuters

Режимът на Башар ал Асад е подготвил авиационни бомби със смъртоносния нервнопаралитичен газ, които може да бъдат хвърлени върху бунтовнически укрепления. Това предаде ДПА, позовавайки се на изявления на американски представители пред телевизия Ен Би Си нюз. Сирийската армия очаква окончателна заповед от Асад, допълниха те.

Вдигнатият на Запад шум за евентуално използване на химическо оръжие в Сирия е "пореден опит да се създаде предлог за военна намеса", каза от своя страна заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"За десети или стотен път потвърждавам, че сирийското правителство при никакви обстоятелства не използва това оръжие във вътрешния конфликт", каза дипломатът за телевизия "Ал Манар", предава БТА.

Кола бомба се взриви в столицата Дамаск пред офисите на сирийския "Червен полумесец" и уби най-малко един човек, съобщи ДПА, позовавайки се на сирийската държавна телевизия. Тя обвини за взрива "терористите", както нарича правителството на Башар ал Асад бунтовниците.

Въстаниците често обвиняват хуманитарната организация, че служи единствено на интересите на режима на Асад.

Продължават сблъсъците между бунтовниците и войските на Асад в района на летището в Дамаск, казаха опозиционни активисти, цитирани от ДПА.