Решението на съда в Хага не променя мандата на НАТО в Косово
Решението на съда в Хага не променя мандата на НАТО в Косово / Reuters

САЩ приветстваха становището на Международния съд, който заяви, че обявяването на независимостта на Косово не е било в нарушение на международното право, и призоваха европейските държави да се съобразят с решението на съда, предоха световните агенции.

Решението на Международния съд твърдо потвърждава, че провъзгласената от Косово независимост е законна - становище, което ние подкрепяме. Сега е време за Европа да се обедини около едно общо бъдеще, посочи говорителят на Държавния департамент Филип Кроули в кратък коментар, изпратен по електронната поща.

Становището на Международния съд в Хага не променя ролята на силите за сигурност на НАТО в региона, заяви генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен, цитиран от ДПА и БТА.

НАТО има около 10 000 войници в мисията си в Косово КейФОР. Те са натоварени с опазване на мира там, откакто НАТО предприе бомбардировките срещу Сърбия през 1999 г., които сложиха край на етническото насилие в региона.

Повечето страни от НАТО са признали независимостта на Косово, но малка група отказват да я признаят, вследствие на което Алиансът официално запазва неутралитет по въпроса.