/ Thinkstockphotos
България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници", която се съдържа в доклада на организацията, публикуван днес, предаде БТА. Класацията или така наречения Индекс за свобода на медиите по света наброява 180 държави.

Шпионска агенция е подслушвала чуждестранни медии

България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.
Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на "Репортери без граници".

Методологията включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии.

Меркел предупреди Ердоган за свободата на медиите

Челните позиции заемат скандинавските държави – Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, съобщава Агенция "Фокус". Петото място е за Нидерландия. В топ 10 влизат още Швейцария (шесто място) и Белгия (девето място). Австрия е поставена под номер 11, преди Германия, която е на 16-та позиция. Великобритания е под номер 40, а САЩ – три позиции по-надолу, на 43-то място.

И тази година Русия остава в дъното на индекса и заема 148-мо място. Турция е на 155-то място.