Репортери без граници: Свободата на медиите е застрашена по цял свят
Репортери без граници: Свободата на медиите е застрашена по цял свят / netinfo

Цензурата и насилието над журналисти продължават да са ежедневие из цял свят, като ограниченията над медийната свобода застрашават както блогърите, така и журналистите от традиционните медии. Това предупреждение отправя организацията "Репортери без граници" в годишната си класация за свободата на медиите, цитирана от ДПА.

В годишния доклад се оценява степента на медийна свобода в 169 държави. Водещите 14, където свободата на медиите е най-висока, се намират в Европа. Извън Стария континент обаче ситуацията по този показател е мрачна, се казва в доклада.

През 2007 г. на последно място в класацията се нарежда Еритрея, миналата година последна бе Северна Корея. Седем от страните сред последните места в класацията се намират в Азия - Пакистан, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Китай, Мианма и Северна Корея.

Положението с медийната свобода е лошо и в африкански държави като Етиопия, Екваториална Гвинея, Либия, Сомалия и Еритрея. В Близкия изток най-зле се представят Сирия, Ирак, палестинските територии и Иран. Сред последните места в класацията са и три бивши съветски републики - Беларус, Узбекистан и Туркменистан. Куба също е на доста ниско място в класацията.

При Русия няма особен напредък и тя сега е на 144-о място. САЩ остава на 48-а позиция. В най-добри условия работят журналистите в европейски страни като Исландия, Норвегия и Естония. Страните членки на ЕС се нареждат сред първите 50 места в класацията, България е на 51-о място, а Полша на 56-о.

В интернет нарастват случаите на нарушаване на свободата на медиите. "Репортери без граници" съобщава за инциденти в Малайзия, Тайланд, Виетнам и Египет, където арестуват блогъри и затварят новинарски сайтове.

В света са арестувани общо най-малко 64 души за качена в интернет информация. Повечето кибер-дисиденти са задържани в Китай, който е на 163-о място от 169 държави по свобода на медиите. Това остава повод за безпокойство година преди Олимпийските игри в Пекин, отбелязва ДПА.