Рей Бредбъри призова в интервю за нова революция в САЩ
Рей Бредбъри призова в интервю за нова революция в САЩ / снимка: morguefile.com

Емблематичният американски писател фантаст Рей Бредбъри заяви в интервю за в. „Лос Анджелис таймс", че САЩ имат нужда от нова революция, за да се сложи край на прекалено голямата власт на управлението. „Днес има твърде много управление. Трябва да припомним, че управлението трябва да е на народа, от народа и за народа", каза авторът на „Марсиански хроники" и „451 градуса по Фаренхайт", който на 22 август ще навърши 90 години.

Известният с прямотата си писател заявява също, че САЩ трябва непременно да се върнат на Луната и укорява президента Барак Обама, че се е отказал от идеята. „Не бива изобщо да се отказваме. Трябва да идем на Луната, да изградим там база, за да изстреляме ракета до Марс, а след това да колонизираме Марс. Постигнем ли това, ще живеем вечно", изтъква той.

Парадоксално, но човекът, създал куп класики на научната фантастика, не е пламенен защитник на новите технологии. „Имаме твърде много клетъчни телефони, твърде много интернет. Трябва да се освободим от тези машинарии, прекалено много са", казва той, цитиран от БТА.

Рей Бредбъри посочва също, че три пъти през последните 12 месеца е получавал молби от разни фирми да пуснат произведенията му в електронни книги. „Казах на Yahoo да си гледат работата", заявява писателят, чиято 90-годишнина ще бъде отбелязана със седмица на чествания и събития в Лос Анджелис, където живее.