Разпитаха Олмерт заради финансов скандал
Разпитаха Олмерт заради финансов скандал / netinfo

Израелската полиция разпитва в продължение на пет часа премиера Ехуд Олмерт. Разпитът беше в рамките на разследване на финансов скандал, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че случаят не би трябвало да постави под въпрос политическото бъдеще на Олмерт. Самият премиер заяви в комюнике, че е спокоен за резултата от разследването.

Олмерт бе разпитан за евентуални злоупотреби при приватизацията през 2005 година на втората по големина израелска банка - "Леуми".

Премиерът, който по онова време е бил изпълняващ длъжността министър на финансите, е заподозрян, че се е намесил в полза на австралийския бизнесмен Франк Лоуи. В крайна сметка обаче търгът е спечелен от друг кандидат, който не е бил свързан с Лоуи. Разпитът на Олмерт ще продължи в сряда. Той е бил предупреден, че показанията му могат да бъдат използвани срещу него, ако се стигне до съдебно преследване.

Рейтингът на премиера, който падна до най-ниското си равнище заради предполагаемото му замесване в многобройни скандали и грешките, допуснати по време на войната в Ливан миналото лято, се повиши с цели 6 на сто след удара на израелската авиация в Сирия на 6 септември. Освен това медиите твърдят, че се очаква правителствената комисия, която разследва провеждането на войната в Ливан, да не отправи в окончателния си доклад критики срещу Олмерт.