Амит Сусана
Амит Сусана / БТА
Израел реагира на най-високо равнище на съобщенията, че бивша заложничка на "Хамас" е била сексуално насилвана по време на 55-дневния си плен, като говорителят на армията призова "света да действа" и да направи "всичко, за да освободи нашите заложници", предаде Франс прес.

Амит Сусана, 40-годишна израелска адвокатка, беше отвлечена от дома си в кибуца Кфар Аза на 7 октомври по време на нападение на бойци на "Хамас" в южната част на Израел. В пространно интервю за в. "Ню Йорк таймс", което я представя като първата израелка, която говори публично за сексуалните посегателства, на които е била подложена в плен, тя дава многобройни подробности за сексуалното насилие и униженията, на които е била подложена по време на пленничеството си.



Интервюто беше публикувано днес на първите страници на израелските вестници, като някои от тях му посвещават по няколко страници.

"Това е ужасяващо свидетелство, то е зов за събуждане, призив към света да действа, да направи всичко по силите си и да окаже натиск върху "Хамас" да освободи нашите заложници", заяви вчера говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

"Амит Сусана говори от името на всички жертви на отвратителните престъпления и сексуални посегателства на "Хамас", /.../ на всички жени по света", написа израелският президент Ицхак Херцог в социалната мрежа "Екс".

Амит Сусана описва как е била отвлечена от дома си, бита и влачена към Газа от поне 10 мъже, някои от които въоръжени.



По думите ѝ няколко дни след пленяването ѝ похитителят започва да ѝ задава въпроси за сексуалния ѝ живот. Тя била държана сама в детска стая, окована с верига на левия глезен.

 ООН: Има доказателства за сексуални посегателства при атаката на „Хамас“ срещу Израел

Около 24 октомври нейният пазач, който се наричал Мухаммад, свалил тази верига от нея и я оставил в банята.

По-късно под дулото на пистолет той я завлякъл в една стая, "след което ме принуди с насочен към мен пистолет да извърша сексуален акт", казва Сусана. Тя е освободена на 30 ноември.

Около 250 души бяха отвлечени на 7 октомври в Израел, а 130 от тях все още са заложници в Газа, като според израелските власти 34 от тях вече са мъртви.

В доклад на ООН, публикуван в началото на март, се споменава за сексуално насилие, извършено от членове на "Хамас" по време на нападението на 7 октомври, при което загинаха повече от 1160 израелци, повечето от които цивилни. Тези обвинения бяха отхвърлени от "Хамас".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА