Семействата на израелски заложници посетиха синагога във Вашингтон и се опитаха да обострят общественото внимание, че близките им все още са заложници в ръцете на „Хамас“, разказва Voice of America (VOA).

16-годишната Харел Шараби пътува без баща си, който е в Израел, за да погребе брат си Йоси Шараби, убит в плен. Тя все още има надежда, че нейният друг чичо, Илай, който също е заложник, да оцелее.

Израел: Палестинците ще управляват Газа след войната, когато „Хамас“ няма повече да е заплаха

„Мисията ни все още не е свършила. Трябва да доведем Илай и тялото на Йоси у дома, за да имаме нещо, което да погребем. Дори нямаше погребение, защото нямаше какво“, заявява Харел.

Братът близнак на Роми Коън – Нимрод Коън, също беше отвлечен.

„Правителството ни е по-фокусирано върху бойните действия, което, както виждаме, след 107 дни, не е довел някой от любимите ни хора обратно жив“, заявява тя.

Над 100 цивилни, отвлечени от „Хамас“ от израелска територия, бяха разменени с палестински затворници по време на пауза в сраженията през ноември. От тогава насам не е имало други пуснати заложници, а премиерът Бенямин Нетаняху даде заявка, че ще продължи войната в ивицата Газа, докато „Хамас“ вече не представлява заплаха.

Израелската армия е унищожила ключов тунел на „Хамас“, свързващ северната и южната част на Газа

„В замяна на нашите заложници, „Хамас“ настоява за прекратяване на сраженията, изтегляне на нашите войски от Газа, и освобождаването на всички убийци и изнасилвачи на Накба, и да оставим „Хамас“ непокътнат. Ако се съгласим на тези условия, нашите воини са паднали напразно“, заявява Нетаняху.

Водят се нови преговори за освобождаване на заложниците в Газа

Семействата и близките на различни заложници поискаха Вашингтон да окаже по-силен политически „Хамас“, за да освободят хората в плен.

Някои от тях обаче нямат домове, в които да се върнат. Други чакат освобождаването на близките си в плен, или скърбят за онези, които бяха убити.

Над 135 души все още са в ръцете на „Хамас“ вече близо 4 месеца, докато малка част бяха освободени след 49-дневен плен.

 
Voice of America (VOA)