/ iStock/Getty images
Престъпната организация е рекламирала нелегалните си услуги в социалните мрежи
Престъпна група за незаконен трафик на мигранти от Турция за Гърция беше разбита от гръцкия отдел за управление на миграцията в Атика, предаде агенция АНА-МПА.

Полицейската операция е проведена в сряда в центъра на Атина, където са идентифицирани и арестувани петима членове на групата – двама чужденци на възраст 46 и 28 години и трима гръцки граждани на възраст 48, 57 и 60 години, сред които и техният лидер.

Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпления, свързани със създаване и участие в престъпна организация, трафик на мигранти, подправяне на документи и пране на пари от престъпна дейност. 

За месец: Сръбска банда прехвърлила 400 мигранти от България

Арестуваните членове са подпомагали трафика на мигранти от Турция до Гърция, като са осигурявали успешното преминава на автомобили, превозващи мигранти от границата до Атина.

За превозването на всеки мигрант групата е получавала по 2000 евро, като е разполагала с 271 легални автомобила. Организацията е работела по утвърдена схема за закупуване на автомобилите, като покупката се е заплащала в брой. Един от трима в групата е действал като изпълнител по прехвърлянето, докато другите са подготвяли необходимите фалшиви документи на несъществуващи лица, нужни за получаване на регистрация за движение.

Някои от превозните средства са били препродавани на двойно по-висока цена на други трафиканти, като общата печалба от продажбите надхвърля 2,7 млн. евро.

Престъпната организация е рекламирала нелегалните си услуги в социалните мрежи, за да привлече нови „клиенти“, пише агенцията.

При извършените обиски е открита работилница за фалшиви документи, откъдето са иззети както голям брой подправени документи, така и фалшиви кръгли печати, мобилни телефони, автомобили и 13 650 евро.
Анна Нацариду, БТА