/ Gulliver/Getty Images
Десет палестинци бяха арестувани след сблъсъци с израелската полиция на Площада на джамиите в окупирания Източен Ерусалим. При стълкновенията са били ранени девет души, предаде Франс прес, като се позова на полицията и на спасителните служби.

Европейски страни призовават за деескалация на напрежението в Ерусалим и Газа

Около 1000 палестинци се събраха след петъчната молитва на площада, някои от тях развяваха палестински знамена и скандираха "Аллах е велик", каза кореспондент на АФП.

Демонстрантите мятаха камъни срещу полицията, охраняваща входовете към площада, и полицаите нахлуха на площада, разказа журналистът. Няколко десетки младежи започнаха да буйстват и да хвърлят камъни по силите на реда, посочи в комюнике полицията, уточнявайки, че десет души са били арестувани.

Бенямин Нетаняху: Израел ще засили атаките срещу ивицата Газа

Според палестинския Червен полумесец при стълкновенията са ранени девет души, а трима са в болница с наранявания, причинени от удари, гумени куршуми или шумови гранати.

В началото на май подобни сблъсъци на същия площад, където се намират както мюсюлмански, така и еврейски светини, предшестваше ескалация на насилие в Израел и палестинските територии.
БТА