Италия изрази загриженост заради "ескалацията на атаките и насилието", по-конкретно в Източен Ерусалим и ивицата Газа и поиска незабавното им спиране, предаде Асошиейтед прес. Италианското външно министерство посочи днес в изявление, че "Италия остро осъжда изстрелването на ракети от Газа към територията на Израел и споделя позицията, че това не е оправдано при никакви обстоятелства".

"Призоваваме всички страни да предприемат мерки за деескалация и да покажат отговорно поведение. Приоритет е да се избегнат още цивилни жертви", са изтъква още в изявлението и се допълва, че "насилието, провокациите и разпалването на омраза трябва да спре и статуквото в Светите места да бъде уважавано".

Бенямин Нетаняху: Израел ще засили атаките срещу ивицата Газа

Няколко десетки души се събраха пред израелското посолство в испанската столица, за да протестират срещу използването на сила от Израел срещу палестинците. Голяма част от събралите се днес в Мадрид развяваха палестински знамена и скандираха "Израел - убиец на палестинския народ!" и "Това е Палестина, а не Израел!" на испански.

Франция призова днес израелските власти към "пропорционална употреба на сила", след смъртта на повече от 20 палестници при израелски въздушни удари срещу Газа и ожесточените сблъсъци на палестински демонстранти с израелската полиция в Източен Ерусалим, отбелязва Франс прес.

ООН е разтревожена от ескалиращото насилие в Израел 

"Призоваваме израелските власти към пропорционална употреба на сила много ясно", заяви пред Националното събрание държавният секретар към френския външен министър Жан-Батист Льомоан.

Френското правителство призова вчера "всички страни в конфликта да проявят най-голяма сдържаност" и заяви че се страхува от "мащабна ескалация", като същевременно осъди изстрелването на ракети от ивицата Газа към територията на Израел, отбелязва АФП.
БТА