Рамзан Кадиров стои зад убийството на Немцов, твърди руски опозиционер
Рамзан Кадиров стои зад убийството на Немцов, твърди руски опозиционер / БГНЕС

Руският опозиционен активист Иля Яшин представи днес доклад, в който обвинява чеченския президент Рамзан Кадиров, че е отговорен за убийството на Борис Немцов на 27 февруари м.г. в Москва, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Яшин - заместник-председател на партията ПАРНАС - "няма съмнение", че Кадиров стои зад убийството на противника на Кремъл Немцов. В доклада се посочва, че заподозреният за убийството, който е служител от охраната на Кадиров, и съучастникът му не биха действали без одобрението на чеченския президент.

Намесата на Рамзан Кадиров размъти водата около убийството на Немцов

В доклада си, озаглавен "Заплаха за националната сигурност", Яшин обвини Кадиров и в злоупотреба с федерални субсидии, с което са се обогатили той и негови приближени. Освен това по думите на Яшин чеченският президент разполага с 30-хилядна лична армия, която да крепи режима му. "Чечения стана отделна държава в границите на руската държава", каза съпредседателят на ПАРНАС. Освен това, по думите му, Кадиров "отхвърля федералните закони и пренебрегва руската конституция" и затова трябва да бъда отстранен, защото режимът му е "заплаха за националната сигурност".

Накъде води „чеченската следа" в убийството на Борис Немцов

"Владимир Путин е заложил бомба със закъснител в Северен Кавказ, която може да избухне в случай на някоя сериозна политическа криза и да се стигне до трета чеченска война", заяви Иля Яшин на пресконференция. Изявленията му бяха прекъснати поради бомбена заплаха и залата бе опразнена от полицията. Неизвестен демонстрант хвърли по Яшин фалшиви доларови банкноти в знак, че руската опозиция се финансира от САЩ, съобщи АП.

Дъщерята на Немцов: Убийството е политически мотивирано, опозицията е обезглавена

ТАСС цитира коментар на Кадиров, поместен в Instagram още преди пресконференцията на Яшин, в който чеченецът окачествява като "празни приказки" доклада на ПАРНАС. Кадиров обяснява, че самият той помества в социалните мрежи линкове към доклада на Яшин, с което изразява "своето отношение към този моноспектакъл" , защото написаното не съдържа нещо освен "празни приказки".

Пред радио "Русская служба новостей" Рамзан Кадиров каза днес, че вече е изпълнил дълга си като президент на Чечения и е готов да се оттегли, ако така поиска федералният президент Владимир Путин, съобщи ТАСС. Президентските пълномощия на Кадиров изтичат в началото на април, а през септември в Чечения трябва да има избори. Рамзан Кадиров оглавява кавказката република от 2007 г.

Източник: БТА