Намесата на Рамзан Кадиров размъти водата около убийството на Немцов
Намесата на Рамзан Кадиров размъти водата около убийството на Немцов / снимка: БГНЕС, архив

Разследването на убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов като че ли следва същия сценарий като друго прочуто мистериозно убийство в Москва отпреди осем години - на разследващата журналистка Анна Политковская, пише в. "Файненшъл таймс".

Петима чеченци, някои от тях - роднини, бяха признати за виновни за убийството й, но все още не е известно кой е поръчителят му. Петима чеченци, някои от тях - роднини, бяха арестувани и обвинени в убийството и на Немцов, а поръчителят отново е неизвестен. Тук обаче проговори Кадиров и сценарият се промени коренно. Някогашният полеви командир, а днес президент на севернокавказката руска република Чечения нарече Заур Дадаев (един от двамата, на които бяха предявени обвинения в убийството на Немцов) "истински патриот" и каза, че неговата преданост към Русия не подлежи на съмнение, дори да го признаят за виновен.

Изявлението на Кадиров повдига множество въпроси и предизвика спекулации, че той може да е организирал убийството като "подарък" за руския президент Владимир Путин или пък, че убийството е било заговор за свалянето на чеченския ръководител. "Въпросът е прост: инициатива на Кадиров или нареждане на Путин?", цитира "Файненшъл таймс" съобщение в Туитър на опозиционния политик Леонид Волков.

В. "Таймс" също отбелязва приликата между убийството на Немцов с това на Политковская и че публичната похвала на Кадиров за Дадаев пренася разследването в нова, будеща тревога територия. Всекидневникът изказва предположение, че или следите водят чрез Кадиров право в Кремъл, или властта на Путин е толкова отслабнала, че Кадиров е решил, че може на своя глава, без да се допита до президента, да си урежда сметките под носа на Кремъл.

Такъв вариант би бил повратна точка в развитието на ситуацията, коментира "Таймс". Възможно е убиецът или убийците на Немцов да са действали по своя инициатива или да са били наети от някой без знанието на Путин или Кадиров. Много хора, близки на Немцов, обаче казват, че предвид мястото на престъплението е невъзможно да повярват, че службите за сигурност не са замесени в него по някакъв начин, подчертава вестникът. Кадиров се позиционира като политически водач на руския ислям и се ползва с такова влияние, че може да си позволи неща, които никой друг не би се осмелил да си позволи. Скоро може да научим колко далеч всъщност се простира влиянието на настоящия лидер на Чечения, заключава "Таймс".

Източник: БТА