Накъде води „чеченската следа” в убийството на Борис Немцов
Накъде води „чеченската следа” в убийството на Борис Немцов / снимка: БГНЕС, архив

Руският печат коментира ареста на петима чеченци, заподозрени във връзка с убийството на опозиционера Борис Немцов на 27 февруари в Москва. Разследването поражда ред въпроси: нищо чудно това да са "реалните изпълнители, но прословутата "чеченска следа" не разкрива кой знае какво - отдавна сме свикнали с този мем", пише "Ведомости" в редакционен коментар.

Един от задържаните - Заур Дадаев, направил уж самопризнания и обяснил убийството с оскърбени религиозни чувства. Чеченският лидер Рамзан Кадиров написа в Инстаграм, че добре е познавал Дадаев като истински патриот и дълбоко вярващ човек, "потресен като всички мюсюлмани от действията на "Шарли (ебдо)" и от коментарите, подкрепящи отпечатването на карикатурите", напомня вестникът.

Този пост изглежда странно, защото косвено оправдава убийството. Затова пък преопределя "чеченската следа" като "ислямска", забелязва "Ведомости".

Според изданието версията за "оскърбени чувства" е опасна - показва на населението, че може да се убива за такива неща. Но тя не обяснява как е възможно да се извърши дръзко убийство досами кремълските стени без помощта на тайните служби. Предишните "чеченски следи" най-често бяха свързани с вътрешночеченски борби за влияние или бизнес. Сега обаче е убит несвързан с чеченската тема федерален политик, посочва всекидневникът.

"Отново идва въпросът за управлението чрез насилие като изключително право на държавата - пише той. - "Чеченската следа" може да е била и "писмо до Путин", и "писма от Путин": в първия случай някой се опитва да мотивира президента за по-сурова политика, във втория президентът посочва границите, които не бива да се минават."

Щом заподозрените имат нещо общо с Кадиров, арестът им поражда интрига: дали чеченският лидер контролира своите бойци и носи ли отговорност за тях? "Кадиров навярно е преживял трудни минути, но своевременно бе награден с Почетен орден", пише "Ведомости" и добавя: "Путин явно е подкрепил по този начин Кадиров, давайки сигнал "отбой" на зложелателите му в тайните служби".

В друг материал "Ведомости" цитира Иля Яшин от партията на Немцов РПР-ПАРНАС, според когото орденът отваря над Кадиров "политически чадър" - Путин намеква на силовите шефове, че Кадиров е негов човек и не бива да го закачат.

Наградата е знак, че "Путин няма да обърне гръб на Кадиров или пък че Путин одобрява", коментира опозиционерът и бивш депутат Генадий Гудков.

Опозицията не вярва в "ислямската следа", защото Немцов никога не е говорил остро за исляма, изтъква вестникът. "Изказванията на Немцов за "Шарли ебдо" бяха най-умерените, най-предпазливи в цялата опозиция, но пък изказванията му за Путин и Кадиров - обратно", цитира той опозиционера Алексей Навални.

Според Владимир Милов, лидер на опозиционното движение "Демократичен избор", версията за чеченци е най-лесно "продаваема" в обществото, защото мнозина в Русия не ги обичат. Той обаче твърди, че в убийството са замесени руските тайни служби.

Депутати от Държавната дума също не вярват в "ислямската следа", но обвиняват тайните служби на Украйна и на САЩ. Според Франц Клинцевич от властовата партия "Единна Русия", Немцов вече не е бил необходим на американците, затова те са решили да го премахнат и да хвърлят вината върху Путин, а Дадаев е бил "само изпълнител".

Все още е в сила версията за поръчка от чужбина - тя ще бъде задействана при нови санкции срещу Русия или ако започнат оръжейни доставки в Украйна, предрича политологът Станислав Белковски.

Според него тази версия може да послужи и като предложение към Запада - Путин отдавна иска да сключи пакт за съвместна борба срещу "Ислямска държава", а в замяна да бъдат признати правата му върху постсъветското пространство.

Руските "правоохранителни органи се опитват да изместят акцентите; в академията на Федералната служба за сигурност го наричат пренасочване към неподходящ обект", смята адвокатът на Немцов Вадим Прохоров, говорил за "РБК Дейли".

Вчера тайните служби задържаха още двама души във връзка с убийството. Следствието обаче не съобщава никакви имена; знае се само, че задържаните са поддържали връзка с Дадаев и с друг заподозрян - Беслан Шаванов, самовзривил се с граната при опит да бъде заловен. Единият задържан е братовчед на високопоставен силов шеф от Чечения, информира "Росийская газета".

Смъртта на Немцов ще съдейства за сплотяване на опозицията в Русия, заявява Иля Яшин пред "Новие известия". През април в Москва ще има ново протестно шествие, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Борис Немцов често казваше, че конкуренцията сред опозицията е конкуренция за места в арестантската кола. Всъщност излезе състезание кой пръв ще отнесе куршума. Ако не заработим задружно, всички ще бъдем затворени и убити един по един", казва опозиционерът.

Негови съратници, цитирани в друга статия от вестника, подготвят според тях мащабен протест в Москва с работното мото "Марш на гнева и достойнството". Става дума за шествие като марша "Пролет", насрочен за 1 март, но отменен във връзка със смъртта на Немцов; това обаче е съвсем отделна акция, уточняват организаторите.

Следствието проучва и версията, че убийството на Немцов е било извършено с цел провокация преди протестния марш "Пролет", пише "Комерсант".

Източник: БТА